01 - Allmänt om eremitkräftor

Skötselråd - Snabba versionen

2011-07-19 17:44 #0 av: MoaL

Fakta och skötselråd i ”djuraffäriskt” utförande men med rätt information.

Detta är på intet sätt en fullständig beskrivning av allt eremitkräftor behöver, men förhoppningsvis har jag lyckats få med det mest essentiella. Sedan får man naturligtvis komplettera denna information med resten av vad som står här på sajten. Jag har skrivit skötselrådet så att man som privatperson kan skriva ut det och exempelvis ge det till någon kompis eller bekant som har skaffat eremitkräftor, men ännu inte har hittat hit (vilket är varför jag länkar hit till EiF i slutet av artikeln).
Vem som helst får använda artikeln, så länge de inte utger sig för att vara författaren av den. Glad


Coenobita compressus

Svenskt namn:
Eremitkräfta/Eremitkrabba

Vetenskapligt namn:
Coenobita sp. (C. clypeatus, C. compressus, C. rugosus, C. brevimanus, C. perlatus, C. purpureus, m.fl.)

Familj:
Coenobitidae

Genus:
Coenobita

Livslängd:
40+ år

Ursprung:
Syd-, Central-, och Nordamerika, Afrika, Asien, Australien.

Allmänt:
Eremitkräftor är pigga, aktiva djur som är mycket intressanta att titta på. De är dock stresskänsliga och bör inte hanteras i onödan.
Vid eventuell hantering bör du vara beredd på att de kan nypas, och det kan göra väldigt ont. Om eremitkräftan nyper dig, lägg ned handen i terrariet och ge eremitkräftan möjlighet att gå därifrån, så kommer den att släppa dig.
Eftersom de lever i stora kolonier i det vilda trivs de också bäst samman med artfränder även i fångenskap.

Utseende och beteende:
Eremitkräftor har tio ben inklusive klorna. Bakkroppen är mjuk och vanligtvis vriden åt höger. De har två par antenner, varav det ena paret används för att lukta och smaka på sin omgivning.

Eremitkräftor är huvudsakligen nattaktiva djur som kommer fram från sina gömställen eller favoritplatser när lampan till deras terrarium/akvarium släcks. En frisk, normal eremitkräfta är mycket aktiv mellan perioderna då de ömsar, och klättrar, gräver, dricker, äter och är överlag mycket rörliga.

Terrarium och inredning:
För eremitkräftor i mediumstorlek behövs ett akvarium/terrarium med minimimåtten 60x30x30 för tre eremitkräftor. Tänk på att de växer och därmed kommer att behöva större utrymme med tiden.
Bottenmaterialet ska bestå av fuktig sand som är minst 15 cm djupt. Det behövs två vattenskålar, en för saltvatten och en för sötvatten - OBS! Tänk på att eremitkräftorna måste kunna ta sig upp ur vattenskålen. De är duktiga klättrare, men tar de sig inte upp ur vattnet kommer de att drunkna.
Det behövs minst en matskål, samt diverse övrig inredning som mangroverötter, kokosnöthus, och liknande.

Luftfuktighet: 80-90%
Temperatur: Omkring 24-28°C
Införskaffa en hygrometer så att du kan hålla koll på luftfuktigheten. Eremitkräftor andas med ett slags gälar och behöver fuktig luft för att kunna ta upp syre. Är luften för torr kan de inte ta upp tillräckligt mycket syre för att överleva.

Ömsning:
Eremitkräftor ömsar djupt nedgrävda under bottensubstratet. Har de inte möjlighet att gräva ned sig kommer de med säkerhet inte att överleva. Om en eremitkräfta har grävt ned sig, gräv inte upp den! Tiden från det de gräver ned sig och ömsar till det de gräver upp sig igen kan vara allt från några veckor till några månader. Detta är alltså helt normalt för dina eremitkräftor, och absolut nödvändigt för att de ska kunna överleva.

Skal:
På den mjuka, känsliga bakkroppen bär de ett skyddande skal som de har hittat efter att någon snäcka har avlidit. Detta skal byter de ut då och då, antingen för att de har funnit ett bättre skal eller för att de behöver ett skal i en annan storlek. Skal finns i olika former, och det finns fyra olika slags skalöppningar; runda, elliptiska, ovala och D-formade. Olika arter av eremitkräftor, och även olika individer, vill ha olika slags skal, så du bör kolla upp vilka sorters skal just din art föredrar.

Foder och vatten:
Eremitkräftor är allätare. Frukt, grönsaker och nötter som mango, papaya, äpple, morot, paprika, kokosnöt, valnöt, o s v.
Protein i form av räkor, krabba, krill, fisk, musslor, röda mygglarver, insekter, ägg, o s v.
Vissa kolonier av eremitkräftor har även visat sig vara beroende av sköldpaddors avföring för att överleva. Även alger/sjögräs är viktigt, som spirulina, nori, m.fl.

Som kalk kan du strö ut krossat ostronskal på bottensubstratet, eller ge sepiaskal som finns på fågelavdelningen på djuraffären.

Vattnet bör behandlas med vattenberedningsmedel för att eliminera klor, kloramin och liknande ämnen som är skadliga för eremitkräftor. Sådana medel finns att köpa på djuraffären. Eremitkräftor behöver både saltvatten och sötvatten att dricka. Saltet bör vara sådant som man köper på djuraffären för att starta upp ett saltvattenakvarium, inte vanligt hushållsalt. 

Rengöring:
Eremitkräftor är inte djur som smutsar ned särskilt mycket, så du behöver framförallt bara städa sådant som kan bli dåligt, exempelvis foder och vatten. Plocka bort och ersätt gammalt foder varje/varannan dag, och byt vatten minst två-tre gånger i veckan.
Eventuellt kan du byta sand en gång om året. Inredningen kan du skölja av vid behov.

För mer fakta, uppsök gärna dessa sidor eller sök på Internet:
http://eremitkraftor.ifokus.se
- svenskt forum om eremitkräftor
http://hermitcrabassociation.com
- Amerikanskt forum om eremitkräftor
http://hermit-crabs.com
- Amerikansk faktasida.

Coenobita perlatus

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-09-20 21:01 #1 av: AngelicamedC

Tack för artikeln! Jag har kollat in på sidan några gånger och undrat hur man tar hand om dom små liven. Så denna artikel var ju perfekt :)

 

Angelica

Anmäl
2011-09-21 18:23 #2 av: MoaL

Så bra! ^^ Om du har fler funderingar är det självklart bara att fråga här i forumet. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-10-26 11:28 #3 av: MonaAlexandra

Mois-gumman. Du är för duktig! Kram Alexandra. :)

Anmäl
2011-10-26 11:42 #4 av: MoaL

Hahaha, tack goa Alex! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-11-20 14:50 #5 av: kaninsköld

Kan man ha eremitkräftor med vandrande pinnar,syrsor eller grodor?

Anmäl
2012-11-21 10:21 #6 av: MoaL

#5 Tyvärr, eremitkräftorna skulle nog mycket snabbt allvarligt skada och döda insekter och andra små djur, så det är inte att rekommendera. :/

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2016-02-14 21:11 #7 av: Grodan

Tummen upp

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.