02 - Beteende/Hälsa/Sjukdom

Välja eremitkräfta

2011-02-21 01:15 #0 av: MoaL

När du ska köpa eremitkräftor är det förstås tråkigt om det husdjur man väljer dör inom några veckor, så hur ska du välja eremitkräftor med störst chans att överleva?

Det vore en önskedröm om jag kunde råda er att bara köpa eremitkräftor som har haft det bra på djuraffären, med rätt luftfuktighet, möjlighet att gräva ned sig, bra foder, salt- och sötvatten, och så vidare. Så ser dock inte verkligheten ut. Inte än i varje fall.

Tills vidare kan jag däremot ge er några tips på vad ni ska titta på när ni väljer ut vilken eller vilka av eremitkräftorna som ska följa med er hem.

Först och främst, är eremitkräftorna pigga och aktiva? Har de blanka klara ögon? Viftar de med antennerna?
Fråga personalen när de fick in eremitkräftorna. Ju kortare tid de har haft dem, desto mindre tid har de hållits felaktigt på djuraffären.
Be om att ni får ta ut eremitkräftorna ur akvariet/terrariet och titta på dem. Tittar de ut? Vissa är väldigt blyga, det betyder inte att de är sjuka, men tittar de ut ser du tydligare om de ser friska ut. Att köpa en osedd eremit är alltid en större risk, du vet aldrig riktigt vad du får med dig hem hälsomässigt.Kopia av P2120050.JPG
Pigg och aktiv.


Frisk

En frisk eremitkräfta har klara ögon, springer fort och är mycket pigg och alert. Antennerna ska rycka, vifta och vibrera nästan oavbrutet när du håller i den, och den ska röra sig snabbt och smidigt in i och ut ur skalet. När du väljer ut eremitkräftor till sällskap ska de förstås helst också ha så lite skador som möjligt, men nästan alla eremitkräftor som kommer till djuraffären har skadats i transporten, mest troligt redan på färden till Sverige. Skadade eller förlorade ben, klor och ögon repareras efter ömsning, men det förutsätter förstås att eremiten överlever sitt första öms i sitt nya hem.

P2120056.JPG
Stympade och skadade eller saknade ben är ingen ovanlighet hos nyinköpta eremitkräftor.


Sjuk

Eremitkräftor hos en okunnig ägare/djuraffär brukar börja med att tackla av och bli letargiska. De kan exempelvis sitta stilla mycket länge och när de börjar gå rör de sig väldigt långsamt, hackigt och "osmörjt". Är en eremitkräfta mycket letargisk har de sällan någon chans att överleva.
Obs. Även en till synes frisk eremitkräfta kan tackla av och slutligen dö, trots att den blir väl omhändertagen hos en kunnig ägare.


P3090743.JPG
Tyvärr räddades denna Coenobita compressus för sent.

Rädda sjuka eremitkräftor

Alla som älskar ett visst djurslag har förstås svårt att låta bli att rädda djur de ser är sjuka och felhanterade. När det gäller eremitkräftor är dock oddsen emot en redan från start, då de när de blir sjuka oftast har blivit så fatalt felhanterade att det i många fall är irreparabelt. Vissa gånger har man tur, andra gånger otur, man kan aldrig vara riktigt säker.

Vill man rädda sjuka eremitkräftor så måste man vara beredd på att risken är mycket stor att de dör, och man bör snarast förvänta sig att de kommer att dö, hellre än det motsatta. Då slipper man bli så besviken. Om de klarar sig så blir man istället dubbelt lycklig.

Dessa dåliga odds hindrar dock inte mig personligen från att försöka rädda sjuka eremitkräftor, och jag är knappast den enda. Jag vill bara förbereda er på att det kan vara ett hopplöst företag, då eremitkräftor många gånger har svårare att återhämta sig än vanliga husdjur. Dessutom gör tiden mycket stor skillnad när det gäller eremiter. Några dagar extra under dålig skötsel eller mycket stress kan vara skillnaden mellan liv och död. Med andra ord, om ni har tänkt ta hand om en eremitkräfta som har gått länge under dåliga förhållanden, ta hem den omgående och placera den i ISO.

Kopia av P2120063.JPG

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-06-06 17:38 #1 av: Stenliden

Hej!

Jag hade som barn eremitkräftor, dom levde dock inte så länge och jag har lite skuldkänslor för det. För att mina nya kräftor ska få det bättre har jag lite frågor innan jag börjar!

Jag har ett akvarium/terarium ca 20 med brett 50-60 cm långt, fungerar det bra?

Jag använde en sorts bark förra gången jag hade eremitrkräftor men har bestämt mig för att byta till sand och kokosmull men var får man tag i kokosmull?

När jag hade kräftor senast så lät inte den ena kräftan den andra äta av maten då jag bara hade 1 matskål, kommer jag behöva flera nu?

Hur många kräftor är lämpligt? 1, 2, fle jag har ju inte så stort terrarium så vad är bäst för mig?

Är det nödvändigt med en Fogger? Eller räcker det med luftfuktighetsmätare och en fuktigthet på 70-80 grader?

Eftersom man inte ska göra om miljön och stressa eremiterna hur fuktar man botten av sanden/kokosmullen?

Hoppas jag kan få lite hjälp med detta!

Tack på förhand!

Anmäl
2011-06-06 21:26 #2 av: MoaL

Hej och välkommen hit! :)
Jag brukar tycka att minimummåtten på ett akvarium för cirka tre medium/large eremitkräftor är 60x30x30, eftersom det är svårt att rymma allt som behövs i något mindre. :)
Kokosmull köper man på djuraffären, och har de inte inne så ber man dem bara beställa hem. Jag använder Exo-Terras kokosmull, och den fungerar jättebra.
Jag har som mest sju eremitkräftor av fyra olika arter tillsammans, och bara en matskål, och det är aldrig några problem med det. Märker du dock att det blir problem så får du sätta in ytterligare en matskål i en annan del av akvariet. :)
Minst två, men gärna fler förstås. ;) Lämpligast är egentligen att skaffa minst tre, för om en av dem skulle dö behöver inte den överlevande bli ensam.
Nej, fogger är inte nödvändigt. Så länge du sprayar så att de har omkring 80% luftfuktighet så mår eremiterna bra.
När jag fuktar bottensubstratet brukar jag använda en stänkflaska som man kan köpa på exempelvis ÖoB. Det fungerar jättebra och det blir inte "övervattnat" heller. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.