Annons:
Etiketterartiklar03-boende-och-inredning
Läst 20357 ggr
MoaL
2/15/11, 12:35 PM

Starta med eremitkräftor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Om du ska skaffa eremitkräftor så kan det vara bra att ha en lista på vad man behöver införskaffa innan man köper eremitkräftorna.

Här nedan skriver jag vad som behövs om man vill starta upp ett crabitat med eremitkräftor. Jag vill inte skriva ut några närmare priser då de kan variera så kraftigt beroende på vad man vill ha, jag listar bara ut vad som behövs.

Baspaket

Vad som behöver inskaffas till varje nytt crabitat:

  • Akvarium med ett lock som inte släpper ut luftfuktighet
  • Sand + Kokosmull
  • Belysning
  • Värmematta som täcker baksidan, ovanför substratet.
  • Digital hygrometer och termometer
  • minst 1 matskål
  • 2 vattenskålar
  • Vattenberedningsmedel (Seachem Prime rekommenderas)
  • Salt avsett för saltvatten
  • Kokosnöthus - billiga och enkla att tillverka - eller några andra grottor/skydd. Minst ett skydd per eremitkräfta.
  • Plastväxter
  • Gärna mangroverötter/korkbark
  • Övrig inredning (cholla, lianer, osv.)
  • Snäckskal med flera olika öppningar, former och storlekar
  • Foder (ej pellets!)
  • Ev. luftpump + två syrestenar

Man kan gärna placera en frigolitplatta/liggunderlag under akvariet/terrariet innan man fyller det med bottensubstrat. Det isolerar akvariet så att värmen inte flyr eller kyla kommer in underifrån, och jämnar ut underlaget så att glaset inte riskerar att skadas eller spricka.

Tänk på att eremitkräftor är aktiva djur, så de uppskattar mycket inredning.
När allt är iordninggjort och inrett så är det bara att placera eremitkräftorna i Crabitatet. Låt gärna deras belysning vara släckt första dagen eftersom det blir lugnast så för dem. Du bör också låta dem vara ostörda ett par dagar så att de får möjlighet att acklimatisera sig.

Akvarium och diverse andra saker som nämns ovan går ofta att hitta billigt på blocket, auktionssajter, loppisar, hos kompisar/släktingar, på olika hemsidor, och så vidare, och många andra saker är inte särskilt dyra att köpa nya. Vissa saker går till och med att bygga/göra själv! Att starta upp ett crabitat behöver inte nödvändigtvis bli särskilt dyrt om man håller ögonen öppna och är lite händig och kreativ.

Lycka till!

P2120050.JPG

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  • Redigerat 6/4/21, 3:32 PM av Niklas
Annons:
[Kamillah]
2/15/11, 2:45 PM
#1

Riktigt bra artikel! Önskar verkligen att den här sidan fanns när jag började med mina eremiter, var lite svårt att hitta information förut och förstå allting. Men bra att den finns nu :)

MoaL
2/15/11, 3:53 PM
#2

Jag önskar också att den fanns när jag började med eremiter, jag hade en miljon frågor och funderingar. ^^ Men jag hoppas att den är till nytta för de som är intresserade av eremitkräftor nu. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Sara_GT
3/23/11, 9:18 AM
#3

Funderar på att skaffa eremiter, hade 4 st förut när jag var barn, men de dog efter bara någon månad Glad Så nu vill jag ordna allt riktigt superbra så de lever minst 30 år Flört haha, nej, men har haft lite dåligt samvete, för mina kräftor tillbringade mer tid på mitt golv än i sitt crabitat…. så antagligen dog de av stress Gråter 

Men när jag tittar runt lite i forumet och på listan ovan bland annat ser jag att de har haft nästan allt de behöver, det enda som saknas är ett stort utbyte av skal och saltvatten. Dock ömsade aldrig någon av mina kräftor hos mig, och jag undrar om de har haft för lite sand…. Hur djup bör sanden vara för att de ska kunna gräva ner sig och ömsa i lugn och ro?

MoaL
3/23/11, 9:50 AM
#4

Hej och välkommen hit! :)
Deras död berodde nog på många faktorer. Både stress, dålig luftfuktighet och diverse. Hade du dessutom för lite bottensubstrat så kan detta också ha inverkat. Men det är inget att ha dåligt samvete för nu. Innan jag startade det här forumet fanns det ingen bra information på svenska, och särskilt inte då för flera år sedan. :)

Om eremitkräftorna är kring medium/large (vilket är den vanligaste storleken till salu) så ska sanden vara minst 15 cm djup.

För mer information om öms, läs gärna artikeln Ömsning. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Sara_GT
3/23/11, 9:38 PM
#5

ok :) ska läsa det ^^

[morat]
11/23/11, 8:08 PM
#6

# 2

Jag kan garantera att denna sida är OTROLIGT bra för alla nybörjare. Det finns ju inte så mycket information på övriga ställen, och här finns redan jätte många bra artiklar om allt man behöver veta! :)

Annons:
MoaL
11/24/11, 3:02 AM
#7

#6 Tack! Vad glad jag blir! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

WeirdFreak
1/5/12, 8:39 PM
#8

Hur stort bör akvariet vara? Jag läste på Google att det ska vara minst 10 liter men det tror jag inte på för fem öre. Så det är bättre att fråga dig MoaL istället ;) Men om någon annan vill svara så får dem det med men du verkar mest aktiv :P

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

MoaL
1/5/12, 9:34 PM
#9

#8 Hehe, ja det är jag nog. :P Välkommen hit!

Det beror helt på vad för art du vill skaffa, samt hur många du har tänkt ha i det? Likaså har det att göra med ifall du har möjlighet att skaffa ett större när de blir äldre eller inte. :)

Ett akvarium på 10 liter är alldeles för litet, det har du helt rätt i. :) Ett akvarium på 10 liter har måtten 20x20x25cm, och det är ju extremt litet. ^^ Jag tror att personen som ursprungligen spred de måtten har förväxlat svenska "liter" med det amerikanska "gallon". I USA rekommenderas ett akvarium på 10 gallon som minimimått till nybörjare. Där är det också vanligare att få tag på små eremitkräftor, som då förstås ryms i ett 10 gallon (= cirka 38 liter) akvarium utan större problem. :)
Ett akvarium på cirka 38 liter kan till exempel ha måtten 50x30x25cm (LxDxH) = 37,5 liter.

Jag brukar rekommendera att ett par eremitkräftor i storlek medium/large hålls i ett akvarium med minimimåtten 60x30x30cm, men ju större desto bättre. De flesta arterna kan ju också bli riktigt stora, och behöver då också större utrymme. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

WeirdFreak
1/5/12, 10:57 PM
#10

Tack! Då behöver du inte svara på Zoonen :P

Just nu så vet jag inte art då jag inte riktigt vet vad det finns men det är ju bara att läsa på. Jag hade tänkt mig kanske tre stycken :)

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

MoaL
1/5/12, 11:01 PM
#11

Om man frågar på djuraffären så går det att få reda på vilka arter Imazo har inne för tillfället. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

WeirdFreak
1/5/12, 11:05 PM
#12

Vad är Imazo ? :P *seg*

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

MoaL
1/5/12, 11:19 PM
#13

Imazo är en djurgrossist som säljer djur till djuraffärer. Jag vet inte om det finns någon ytterligare mellanhand, men annars är det de som importerar in eremiter till Sverige och säljer dem vidare ut till djuraffärer. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Annons:
WeirdFreak
1/5/12, 11:28 PM
#14

Jaha, tack!

Med vänliga hälsningar Sofia och alla djuren!

kaninsköld
5/14/12, 8:17 PM
#15

när jag var i min affär sist hade de typ 7 eremiter i ett 5 liters akvarium räcker det?

Mvh Kaninsköld

vinteralvan
5/15/12, 10:50 AM
#16

#15 5 liters?? Finns det så små akvarium. Det är naturligtvis för litet.

MoaL
5/16/12, 3:22 AM
#17

#15 Jag reagerar precis som vinteralvan, FINNS det ens så små akvarium som används, särskilt på en djuraffär?! Ett akvarium på 5 liter har bara de ungefärliga måtten 15x15x22cm - det är yttepyttelitet! :S Nej, det räcker inte till några eremitkräftor, det är jättelitet och djuraffären borde verkligen inte hålla sina eremiter i så små behållare. :(

Ett akvarium på 60x30x30cm (54 liter) borde räknas som ett absolut minimummått för några eremitkräftor i storleken medium/large. De flesta arter växer ur ett sådant akvarium så man måste ändå köpa ett större när de blir äldre. :) Dessutom är det roligare för både eremitkräftorna och en själv som ägare om man skaffar ett stort akvarium eftersom det går att inreda bättre och ger ermitkräftorna mer utrymme att utöva sina naturliga beteenden på. Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Martin markgren yngman
4/4/16, 9:03 PM
#18

När man byter sand ska man då byta ut all sand? Och hur gör man med deras kojor som dem har byggt? Skulle gärna vilja veta hur man gör när man stor grenrör

Martin markgren yngman
4/5/16, 3:25 PM
#19

Ska man använda en luftfuktare? ( i terrariet)

Martin markgren yngman
4/5/16, 9:58 PM
#20

Jag undrar varför måste eremitkräftor vara under sand när dem ömsar? Vad hjälper det?

Annons:
MoaL
4/6/16, 1:36 PM
#21

Enda anledningen till att byta bottensubstratet är om det innehåller för mycket salt eller på annat sätt är ohälsosamt för eremiterna, och då byter man naturligtvis ut allt. :) Det beror på vad man själv vill eller om behovet finns på grund av terrariet till exempel. För mig räcker det att spreja med en sprayflaska. Jag föreslår att du läser artikeln om Ömsning. :) Det är jätteviktigt att de har möjlighet att gräva ned sig ordentligt.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Martin markgren yngman
4/7/16, 2:29 PM
#22

Tack!! MoaL

Martin markgren yngman
4/7/16, 2:29 PM
#23

Tack!! MoaL

Martin markgren yngman
4/7/16, 2:34 PM
#24

Oj skickade två gånger

Martin markgren yngman
4/9/16, 4:30 PM
#25

Ska man ha saltvatten i sanden?

MoaL
4/9/16, 5:58 PM
#26

#25 Nej, sötvatten.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Upp till toppen
Annons: