04 - Foder & vatten

Honung

2011-01-18 05:14 #0 av: MoaL

En billig nyttighet för dina eremitkräftor.

Honung är till viss del som medicin för eremitkräftor, och det är ett billigt sätt att hålla sina eremiter vid god hälsa. Ibland kan det till och med rädda liv!
Som eremitkräftägare kommer man snart att lära sig den stora nyttan av honung, en ingrediens i vår vardag som vi helt klart underskattar.

Honung används ofta för att behandla stress, PPS (Post Purchase Stress) och skador hos eremiter. Det ger framförallt en nödvändig energiboost, men innehåller också olika näringsämnen och har en bakteriehämmande effekt, och finns det något du blir rekommenderad att ge nya, stressade eller skadade eremitkräftor om du frågar på ett forum, så är det honung.

Vilken sort?

Det finns förstås - som alltid - mer eller mindre bra sorters honung.
Först och främst, försök att alltid hålla dig till ekologisk/KRAV-märkt honung.

Att en viss honung är KRAV-märkt innebär bland annat att:

  • Binas vinterfoder är KRAV-godkänt.
  • Det inköpta vaxet som bina lagrar honungen i är KRAV-godkänt.
  • Omgivningarna runt kuporna och bina är fria från alla föroreningskällor och kemiska bekämpningsmedel.
  • Om bina blir sjuka ska hela bisamhället behandlas.
  • Bidrottningen inte får vingklippas.


Försök också hålla dig till så nyttig honung som möjligt, och såvitt jag har förstått är den nyttigaste honungen oftast fast. Köp heller aldrig honung som inte heter Honung, det är nämligen ett namn som inte vilken produkt som helst får kallas. Honung är alltid en råprodukt där ingenting har tillsatts eller tagits bort.

Färgmässigt är all honung olik den andra, eftersom dess utseende beror helt på vilka blommor bina har samlat sin nektar och pollen ifrån. Dess smak varierar också beroende på dess ursprungskällor.

Ha det hemma

Viktigast att veta är i alla fall att honung är något som borde finnas hemma hos varje person som äger eremitkräftor. Det ska framförallt alltid serveras efter:

  • Stress - exempelvis till nyinköpta eremiter, samt de eremiter som den/de nya flyttar in hos, ommöblering i crabitatet, slagsmål, avbrutna/störda öms, hantering, och så vidare. Sådana händelser som kan uppfattas som stressande för eremitkräftan.
  • Skador/sjukdom - exempelvis förlorade lemmar eller bakteriella infektioner.
  • I förebyggande syfte - helt enkelt för att det är nyttigt, ger energi, och har alla dessa nyttiga egenskaper.

Hur ska det serveras?

En helt vanlig liten skål eller ett snäck/mussel/ostronskal duger alldeles utmärkt. Om du vill kan du även med fördel krossa sepiaskal till ett pulver och blanda i honungen, då får eremitkräftorna i sig både honung med alla dess nyttiga egenskaper, samt kalk som de så väl behöver.

Vissa rekommenderar även att stryka lite honung på skadade områden, exempelvis avbrutna ben, så länge det är inom räckhåll för eremitkräftan att lätt putsa bort.

Risker?

Enligt en person på HCA har hennes egen forskning/undersökning gällande honung och eremiter visat sig vara orsaken till vissa eremitkräftors död. Hon påstår att honungens klibbighet kan orsaka att eremitkräftans mundelar klistras ihop, och att den klibbar ihop håren på gälarna så att de kvävs till döds, alternativt att sand fastnar i den kladdiga honungen och skadar gälarna vilket sårar eremitkräftan så mycket att den dör av skadorna.

Personligen tror jag att dessa risker är oerhört små. Honung smälter vid värme, och löses upp till närmast honungsvatten vid kontakt med vatten/hög luftfuktighet. Dessutom bör en frisk eremitkräfta kunna tvätta av sig, och inte heller tror jag att möjligheten för honungen att sprida sig ända till gälarna är överhängande.

Jag har hittills inte fått läsa någon rapport eller fått några empiriska bevis på att hennes utsago överensstämmer med sanningen, och anser för närvarande och framåt att det är ännu en åsikt, samt att det är en tragisk slump och/eller otur med eremitkräftorna som har dött, inte ett vanligt förekommande fenomen eller faktum.

Fram tills det jag får en seriöst framlagd rapport över hennes eller någon annans forskning om ämnet så kommer jag även fortsättningsvis att ge mina eremitkräftor honung, men det är bra om alla läsare får möjlighet att lyssna på alla sidor av saken och välja själva. Precis som överallt annars så finns det olika åsikter och personliga "sanningar" även inom eremitvärlden.

Vill man undvika honung så är bipollen och bivax bra alternativ. Det går förstås att ge vare sig man undviker honung eller inte, och bipollen i sig har oerhört många bra egenskaper. Här går det att köpa ekologisk bipollen, och det står också litegrann om nyttigheten. GladKällor:
HCA
KRAV.se

P1170036.JPG

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-01-18 15:28 #1 av: jimutt

Intressant det där att man kan lindra skador via att stryka honungen på det drabbade området!
En mycket bra artikel!

Anmäl
2011-01-18 15:42 #2 av: MoaL

Det är ju bakteriehämmande. Det är därför man brukar dricka honungsvatten när man har ont i halsen. :) Stryker man det på eremitkräftan så vet man dessutom definitivt att de får i sig det, för de putsar sig rena så fort som möjligt, de kan sitta i timmar bara och tvätta sig. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-01-18 17:44 #3 av: Eremita

HÄFTIGT!!! Skrattande

Anmäl
2011-01-20 06:37 #4 av: MoaL

Artikeln är uppdaterad med ny information.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-05-24 20:25 #5 av: Giski

Hej! Jag skulle bara vilja börja med att säga vilken fin & bra sida ni har här! Den har varit till stor hjälp för att hitta fakta om eremiterna! :)
Jag ska snart köpa egna eremiter och jag är lite orolig över att de kanske kommer vara lite stressade när de ska hem. Vi ska köpa dem i en annan stad så de måste vara i en burk eller liknande i minst 4-5 timmar, tror du att det kommer gå bra och har du några tips på något som kan underlätta resan för dem? :)
Jag skrev här för att jag tänkte fråga om det var en bra idé att ge dem lite honung så att de kanske blir lite mindre stressade för hemfärden. Vi kommer att stå stilla ett tag innan vi ska åka hem så de kanske hinner äta då! :)

Anmäl
2011-05-24 23:09 #6 av: MoaL

Hej och välkommen hit! Skrattande Vad bra att sidan är upskattad! :)
Se till att plastlådan eller vad ni nu kommer att frakta dem i innehåller gömställen åt dem så att de kan gömma sig, exempelvis kokoshus och liknande, samt att luftfuktigheten är hög i lådan. Släng ned exempelvis en bit äpple åt dem som de kan äta av under färden. Om de kommer att gå i sitt gamla hem ett tag innan ni tar med dem kan de absolut få lite honung, men om ni redan har flyttat runt dem är det nog bättre att vänta med honung och annat tills de kan placeras i sitt nya hem. :) När ni har fått hem dem, låt gärna lampan vara släckt det första dygnet då det är mindre stressande för dem med mörker. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl