02 - Beteende/Hälsa/Sjukdom

Vikten av hög luftfuktighet

2010-12-23 08:58 #0 av: MoaL

Ett av våra landlevande eremitkräftors största behov är hög luftfuktighet. Som jag har skrivit i skötselråden så ska eremitkräftor ha en luftfuktighet på 80-85%, men varför?

Gälar

Eremitkräftor andas inte med lungor så som vi gör. Istället andas de med ett slags gälar. Deras gälar sitter på vardera sida av kroppen och de behöver den höga luftfuktigheten för att gälarna ska hållas fuktiga så att luftmolekyler kan fastna vid dem. Har man för torrt åt sina eremitkräftor så innebär det att de långsamt kommer att kvävas till döds och dö av uttorkning. Ju torrare gälarna blir, desto svårare får de att ta upp syre. Det tar lång tid innan de dör av detta, så det är ingen snabb och smärtfri död.
I ett helt vanligt hem så brukar luften vi inandas ha en luftfuktighet på omkring 30-50% beroende på årstid. Detta är för lågt för våra eremitkräftor.


Gälar
Coenobita brevimanus
Ser ni de diagonala strecken? Det är eremitkräftans gälar.


Drunknar under vatten

Våra eremitkräftors gälar är dock inte samma slags gälar som de fiskar har, så de kan inte andas och överleva under vatten. Det är olika hur länge landlevande eremitkräftor har kunnat överleva under vatten, men det finns eremitkräftor som har överlevt mellan 90 minuter och ända upp till 3 timmar under vatten! Oftast är det folk som har badat sina eremitkräftor och glömt bort dem, som har funnit ut dessa tider.
Detta är dock extremt, och att medvetet utsätta sina djur för detta är djurplågeri och mycket riskabelt. Man ska aldrig utsätta sina landlevande eremitkräftor för risken att hamna under vatten utan någon möjlighet att ta sig upp.

Eremitkräftor bär även med sig vatten i sina skal för att dels kunna hålla bakkroppen fuktig, men även för att kunna fukta gälarna. Detta räcker dock inte som enda källa till att fukta gälarna, utan man måste se till att luftfuktigheten är hög. En tänkbar teori till varför de kan leva så länge i hyfsat torr luft innan de slutligen dör, är förmodligen för att de försöker hålla gälarna fuktiga med skalvattnet - men som sagt, det räcker absolut inte.


Kopia av PC220046.JPG
Coenobita rugosus
De diagonala strecken/sprickorna/springorna är eremitkräftans gälar.

Kopia av PC250054.JPG

Coenobita clypeatus
Som synes om man jämför de tre arternas gälar så ser deras gälar olika ut för varje art.


Använd inte obehandlat kranvatten

Det vatten du använder i deras crabitat måste vara behandlat för att vara ofarligt för dina eremitkräftor. Obehandlat vatten som innehåller klor/kloramin orsakar smärtsamma skador på eremitkräftorna, och vid dissekering har man sett att det bildats blåsor på gälarna. Detta vill man förstås inte utsätta eremiterna för, så endast behandlat vatten ska användas, vare sig det handlar om dricksvatten eller vatten för att fukta bottensubstratet, och diverse annat.


Luftfuktighetsmätare/Hygrometer

"Luftfuktighet" är  ett mått på mängden vattenånga luften kan hålla, så en luftfuktighet på 80% innebär att luften håller 80% vattenånga. Ju högre temperatur man har, desto mer fukt kan luften hålla.

Det går att hitta mätare på diverse djuraffärer, Clas Ohlson, och så vidare, och priserna - liksom kvaliteten - varierar förstås. Det viktigaste är inte att veta absolut exakt på decimalen, utan att helt enkelt ha ett hum om hur fuktigt/torrt de har. I naturen så stiger och sjunker luftfuktigheten, och så gör det även hemma i våra terrarium/akvarium. Så länge fluktuationerna är små så är det ingen fara.

Jag kan rekommendera denna kombinerade hygrometer/termometer.


Obs!
Förväxla inte hygrometer med hydrometer;
Hygrometer mäter luftfuktighet.
Hydrometer mäter vätskors densitet.


Coenobita rugosus
Pilarna pekar ut var gälarna sitter placerade på vardera sida.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-03-23 09:33 #1 av: Sara_GT

Räcker det att koka upp vatten och låta det svalna när man behandlar vattnet? Och måste man behandla både söt och salt-vattnet?

Anmäl
2011-03-23 09:48 #2 av: MoaL

Hej! :)
För att veta hur du ska göra med vatten så är det bäst att läsa igenom Vatten-artikeln. Det räcker tyvärr inte med att bara koka vattnet. Klor avdunstar, men kloramin och diverse tungmetaller försvinner inte utan ett vattenberedningsmedel.
Ja, både söt- och saltvattnet ska beredas. Men oroa dig inte, det är enkelt. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-03-23 21:49 #3 av: Sara_GT

haha ^^ ok! tack för att du skickar länkar :) hade nog inte hittat articklarna annars, är lite ovan sidan...

Anmäl
2011-03-23 22:58 #4 av: MoaL

Det är lugnt. ^^ Du har annars alla artiklar listade på "Alla artiklar - Guide". Glad

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.