2010-11-23 19:04 #0 av: MoaL

Kan eremitkräftor bli sjuka? Vad beror det på, och vad kan man göra för att förhindra det?

Eremitkräftor kan bli sjuka, ja, och det beror nästan alltid på yttre omständigheter.

En eremitkräfta som är frisk och lever under goda förhållanden är aktiv; rörlig, klättrig och snabb. Den äter och dricker, viftar med antennerna och klarar sina öms bra.

Det mestadels enda och framförallt främsta symptomet på sjukdom hos eremitkräftor är att de blir tröga och rör mindre på sig. När de rör på sig ser de stela ut och rör sig med sega, långsamma rörelser. De fladdrar mindre med antennerna och sitter ofta bara stilla på ett och samma ställe. Man ser dem också sällan eller aldrig äta eller dricka.

P3090744.JPG

Sjuk letargisk C. compressus i behov av ömsning.
Precis kommen från en djuraffär, men överlevde tyvärr inte. Hade ingen tillgång till saltvatten, dålig tillgång till foder och ingen möjlighet att gräva ned sig eller gömma sig.


Letargi/Apati

Orsaker och förebyggande behandling

Förberedelse inför ömsning
Se artikeln om ömsning.

Dålig/Bristfällig mat
Ge dem en nyttig och varierande kost. Se Foder.

För lite saltvatten
Se till att dina eremitkräftor alltid har tillgång till två vattenskålar, en med sötvatten och en med saltvatten.
Se Vatten.

För grunt bottensubstrat
Eremitkräftor måste få möjlighet att gräva. Detta är livsviktigt, både för att de ska kunna ömsa och stressa av. Se alltid till att de har tillgång till ett djupt bottensubstrat.
Se Crabitatet och Ömsning.

Skalslagsmål/Bråk
Låt alltid eremitkräftorna ha tillgång till många olika skal i varierande storlekar, så att risken för skalslagsmål minskar. Se också till att eremitkräftorna har tillgång till proteinrik föda, annars ökar risken för att de exempelvis gräver upp ömsande eremitkräftor. Likaså kan de ge sig på mindre och svagare eremitkräftor om de inte har fått i sig tillräckligt med protein.
Se Skal och Foder.

Nyinflyttade eremitkräftor
Eremitkräftor som just har flyttat in i ditt crabitat är starkt påverkade av stress. Likaså blir eremitkräftor som man har sedan tidigare väldigt stressade av förändringar som exempelvis nya eremitkräftor. Var därmed försiktig med att införa för många nya eremitkräftor för ofta, eftersom det olyckligtvis kan medföra att de eremitkräftor du redan har kan dö av stressen. Jag personligen fick tyvärr lära mig detta den hårda vägen.
Eremitkräftor som är nyinköpta riskerar alltid att dö av något som erermitkräftfolk kallar PPS, "Post Purchase Syndrome". Detta är alltså orsakat av den stora stress dessa eremitkräftor har fått genomleva.

Ommöblering/Rengöring av crabitatet
Sjukdom på grund av detta beror, precis som ovan, på grund av stress. Att möblera om i eller djuprengöra crabitatet ska göras så sällan som möjligt. Helst bara max en gång om året.


Sjukdom med apati som symptom kan naturligtvis bero på mycket mer. Det första man ska göra vid minsta oro om sjukdom är att kolla igenom följande:

  • Är luftfuktigheten okej? (Ska vara cirka 80-85%)
  • Är temperaturen lagom, varken för kall eller varm? (Ska vara cirka 25-27°C)
  • Är vattnet och fodret oskadligt? (Vattnet ska vara rent och utan klor/kloramin/tungmetaller. Fodret ska ej vara mögligt/dåligt eller i avsaknad av viktiga näringsämnen eller innehållande höga halter av insektsgifter - vilket förgiftar alla slags leddjur, även eremitkräftor.)
  • Finns det något i omgivningen som kan vara skadligt? (Exempelvis ämnen av metall, giftiga rengöringsmedel, mossa eller växter som innehåller gifter. Tänk på att eremitkräftor äter av bottensubstratet och sådant som ligger på "marken".)

Skador

Orsak och förebyggande behandling

Avsaknad av klor/ben/leder/tippar/ögon
Framförallt hos eremitkräftor som köps på exempelvis djuraffär, syns det att deras ben har fått ta stryk. Avsaknad av hela ben, leder (delar av benen) eller tippar är mycket vanligt och beror oftast på att de har ramlat, rullat runt och slagit i benen under alla transporter. Likaså har de mycket möjligt även slagits, eftersom de går i så stora mängder tillsammans på trånga utrymmen.
Eremitkräftor kan också tappa ben om de har blivit sjuka av stress, och det är ett mycket dåligt tecken.
Förebygg all slags förlust av lemmar genom att ha stort utrymme med många gömställen till eremitkräftorna så att de alltid kan gå undan från varandra. Likaså ska man undvika ofta upprepade nyinflyttningar, omflyttningar, ommöbleringar och liknande påfrestande händelser. Inte för mycket eller för ofta med andra ord. Följ även skötselråden gällande foder, vatten, luftfuktighet och bottensubstrat för att motverka all slags stress och därmed sjukdom.
Förlorade kroppsdelar återfås vid ömsning.

C. violascens med skadade ben.


Källor:
Hermit-crabs.com
HCA

+ Egna erfarenheter