2010-11-23 19:04 #0 av: MoaL

Kan eremitkräftor bli sjuka? Vad beror det på, och vad kan man göra för att förhindra det?

Eremitkräftor kan bli sjuka, ja, men det beror nästan alltid på yttre omständigheter.

En eremitkräfta som är frisk och lever under goda förhållanden är mycket aktiv; rörlig, klättrig och snabb. Den äter och dricker, viftar hej vilt med antennerna och klarar sina öms bra.

Det mestadels enda och framförallt främsta symptomet på sjukdom hos eremitkräftor är att de blir tröga och rör mindre på sig. När de rör på sig ser de "osmörjda" ut, och rör sig med väldigt sega, långsamma rörelser. De fladdrar mindre med antennerna och sitter ofta bara stilla på ett och samma ställe. Man ser dem också sällan eller aldrig äta eller dricka.


P3090744.JPG

Sjuk letargisk C. compressus i stort behov av ömsning.
Precis kommen från en djuraffär, men överlevde tyvärr inte. Hade ingen tillgång till saltvatten, dålig tillgång till foder och ingen möjlighet att gräva ned sig eller gömma sig.


Letargi/Apati

Orsaker och förebyggande behandling

Förberedelse inför ömsning
Se artikeln om ömsning.

Dålig/Bristfällig mat
Ta reda på vad eremitkräftor ska äta och ge dem en nyttig och varierande kost. Se Foder.

För lite saltvatten
Se till att dina eremitkräftor alltid har tillgång till två vattenskålar, en med sötvatten och en med saltvatten.
Se Vatten.

För grunt bottensubstrat
Eremitkräftor måste få möjlighet att gräva. Detta är livsviktigt, både för att de ska kunna ömsa och stressa av. Se alltid till att de har tillgång till ett djupt bottensubstrat.
Se Crabitatet och Ömsning.

Skalslagsmål/Bråk
Låt alltid eremitkräftorna ha tillgång till många olika skal i varierande storlekar, så att risken för skalslagsmål minskar. Se också alltid till att eremitkräftorna har tillgång till proteinrik föda, annars ökar risken för att de exempelvis gräver upp ömsande eremitkräftor för att döda och äta upp dem. Likaså kan de ge sig på mindre och svagare eremitkräftor om de inte har fått i sig tillräckligt med protein.
Se Skal och Foder.

Nyinflyttade eremitkräftor
Eremitkräftor som just har flyttat in i ditt crabitat är starkt påverkade av stress. Likaså blir eremitkräftor som man har sedan tidigare väldigt stressade av förändringar som exempelvis nya eremitkräftor. Var därmed försiktig med att införa för många nya eremitkräftor för ofta, eftersom det olyckligtvis kan medföra att de eremitkräftor du redan har kan dö av stressen. Jag personligen fick tyvärr lära mig detta den hårda vägen och förlorade mina absoluta favoriter.
Eremitkräftor som är nyinköpta riskerar alltid att dö av något som erermitkräftfolk kallar PPS, "Post Purchase Syndrome". Detta är alltså orsakat av den stora stress dessa eremitkräftor har fått genomleva, och de är som tidigare nämnt mycket känsliga för all slags oro.

Ommöblering/Rengöring av crabitatet
Sjukdom på grund av detta beror, precis som ovan, på grund av stress. Att möblera om i eller djuprengöra crabitatet ska göras så sällan som möjligt. Helst bara max en gång om året.Sjukdom med apati som symptom kan naturligtvis bero på mycket mer. Det första man ska göra vid minsta oro om sjukdom är att kolla igenom följande:

  • Är luftfuktigheten okej? (Ska vara cirka 80-85%)
  • Är temperaturen lagom, varken för kall eller varm? (Ska vara cirka 25-27°C)
  • Är vattnet och fodret oskadligt? (Vattnet ska vara rent och utan klor/kloramin/tungmetaller. Fodret ska ej vara mögligt/dåligt eller i avsaknad av viktiga näringsämnen eller innehållande höga halter av insektsgifter - vilket förgiftar alla slags leddjur, även eremitkräftor.)
  • Finns det något i omgivningen som kan vara skadligt? (Exempelvis ämnen av metall, giftiga rengöringsmedel, mossa eller växter som innehåller gifter. Tänk på att eremitkräftor äter av bottensubstratet och sådant som ligger på "marken".)


Skador

Orsak och förebyggande behandling

Avsaknad av ben/leder/tippar/ögon
Framförallt hos eremitkräftor som köps på exempelvis djuraffär, syns det att deras ben har fått ta stryk. Avsaknad av hela ben, leder (delar av benen) eller tippar är mycket vanligt och beror oftast på att de har ramlat, rullat runt och slagit i benen under alla transporter. Likaså har de mycket möjligt även slagits, eftersom de går i så stora mängder tillsammans på trånga utrymmen.
Eremitkräftor kan också tappa ben om de har blivit sjuka av stress, och det är ett mycket dåligt tecken.
Förebygg all slags förlust av lemmar genom att ha stort utrymme med många gömställen till eremitkräftorna så att de alltid kan gå undan från varandra. Likaså ska man undvika ideliga nyinflyttningar, omflyttningar, ommöbleringar och liknande påfrestande händelser. Inte för mycket eller för ofta med andra ord. Följ även skötselråden gällande foder, vatten, luftfuktighet och bottensubstrat för att motverka all slags stress och därmed sjukdom.
Förlorade kroppsdelar återfås vid ömsning.


Ohyra

Orsak och förebyggande behandling

Att få in ohyra hos eremitkräftorna är förstås ingenting konstigt - vilken ohyra trivs inte där det är varmt och fuktigt, med tillgång till både mat och vatten? Dock är det absolut inte trevligt för oss ägare, tvärtom, men det kan ibland vara riktigt svårt att bli av med eftersom ohyran, precis som eremitkräftorna, tillhör jordens mest artika stam; Leddjuren. Detta innebär förstås att det som är giftigt för ohyran också är giftigt för våra eremitkräftor, och begränsar naturligtvis möjligheterna att bli av med eländet. Alla slags gifter måste undvikas, glöm INTE bort det.

"Ohyra" som i kvalster och liknande är enligt min upplevelse ganska ovanlig i Sverige. Däremot är det vanligt i USA, och det beror mest troligt på att de flesta av deras eremitkräftor i princip kommer direkt från stranden och in i butikerna.
En sak som däremot är vanlig även här är så kallade "Fungus gnats", eller på svenska, Sorgmyggor. Det tog en evighet innan jag ens begrep att de pyttesmå flugor som svirrade runt här hemma inte var vanliga blomflugor.
Det är små svarta flugor som är helt hopplösa på att vara i vägen jämt och ständigt. De sätter sig i boken man läser, på korsordet man skriver, på maten man äter eller till och med på besticken man använder! De är vansinnigt irriterande, och de flyttar in överallt där man har fuktig mull/jord, exempelvis kokosmull. Det är svårt för mig att undkomma dem eftersom jag har så många djur som använder nämnda bottensubstrat, så jag är ganska låst med de små flugorna. De är dock inte farliga, mest bara irriterande eftersom de alltid vill vara i närheten av det du gör. De tar sig till och med gärna en tur in i näsan på dig om de får för sig. De är fullständigt IQ-befriade, men de är ändå rätt söta.

Det enda hyfsat säkra sättet att bli av med dem är att introducera Hypoaspis miles som livnär sig på bland annat nämnda flygfän; både äggen, larverna och de adulta flugorna. De är alltså ett slags nyttodjur, men detta innebär förstås att man får in ett annat mångbent litet leddjur istället, spindeldjur i det här fallet. Kanske en fördel, eftersom man åtminstone blir av med alla nyfikna, närgånga pyttesmå flugor. Att införskaffa Hypoaspis miles i crabitatet förutsätter förstås att man inte har fuktig mull någon annanstans där de små flugorna kan undkomma och bosätta sig och leva rullan.
Att introducera Hypoaspis miles är INTE något du ska göra om du är äcklad av småkryp, särskilt eftersom de kommer att kräla över dina eremitkräftor också. De är dock helt ofarliga för eremiterna.

Det finns olika slags ohyra hos eremitkräftor. Den ena - och enklast att bli av med - sorten är ett kvalster som lever med eremiterna inne i deras skal. Denna får man enklast bort genom att bada eremitkräftorna i vatten några gånger. Du ska då hålla eremitkräftan i vattnet så att skalet fylls helt med vatten och alla luftbubblor far ut, så att skalet sköljs ur ordentligt - och därmed ohyran. Tänk på att kvalstren flyter på ytan och bara klättrar på igen om man tar upp eremiten genom de flytande små spindeldjuren. Detta bad måste upprepas några gånger, men låt eremiterna torka mellan baden.
Den andra sorten, den som lever i deras crabitat, är betydligt svårare att bli av med. Allt gammalt bottensubstrat måste slängas, crabitatet måste tvättas ur mycket noggrannt - tänk på alla slags hörn och skrymslen. Eremitkräftorna måste badas, alla tomma skal måste kokas och all inredning måste tvättas/kokas.

Du kan motverka ohyra genom att allt bottensubstrat fuktas med saltvatten istället för sötvatten när du gör iordning crabitatet. Låt heller inte något slags foder stå framme för länge eftersom det drar till sig all slags ohyra. Städa bort eremitkräftornas avföring ett par-tre gånger i månaden, och byt vatten ofta så att det alltid är rent och fräscht.

/ Moa


Källor:
Hermit-crabs.com
HCA

+ Egna erfarenheter