2010-11-14 17:05 #0 av: MoaL

En liten och ganska ovanlig art.

Utbredning:
Bland annat Indien, Kina, Japan och Taiwan.
Denna art lever i skogen och är sällan på stranden annat än för att kläcka äggen i havet när de börjar mogna. Du som ägare ska självklart ändå ge dem möjlighet att dricka och bada i saltvatten om de vill genom att alltid ha en saltvattenskål i deras crabitat.

Utseende:
Oftast brun eller mörkbrun med ljusa leder. Storklon saknar ridge (////), och är ofta blå/brun/vita. Ögonen är avlånga, och ögonskaften är svarta hos vuxna exemplar. Hos ungar är endast halva ögonskaften svarta, precis som hos C. violascens.
Den nedre delen på andra paret antenner är mörkt orangea.
C. cavipes är lätt att blanda samma med C. violascens, men genom att titta på antennerna ser man skillnaden. C. violascens första par antenner är röda, det är inte C. cavipes. Även ögonens form skiljer sig åt genom att ha en något mjukare form hos cavipes jämfört med violascens.

Foder och vatten:
De är allätare och ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor. När det gäller vatten, se avsnittet om "Utbredning" ovan.

Skal:
C. cavipes verkar vara en art som inte har några särskilda preferenser när det gäller skal, då bilder på dem skildrar dem i skal med alla fyra olika slags öppningar. Denna art använder ofta Achatina fulica-skal i det vilda, men detta kan också bero på att det är en väldigt vanlig landlevande snäcka i C. cavipes hemmiljö. Det naturliga användandet av Achatina fulica-skal kan alltså bero på att tillgången till just sådana skal är stor, och utbudet på andra slags skal är väldigt begränsat.

Habitat:
Cirka 85% luftfuktighet och cirka 25-30°C i temperatur.

Personlighet:
Av det jag har kunnat utläsa av andras inlägg är detta oftast en ganska blyg och lugn art.

Övrigt:
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap.

Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA