2010-11-14 17:05 #0 av: MoaL

Denna art har faktiskt inget smeknamn, så den får nöja sig med att vara söt.

Utbredning:
Bland annat Indien, Kina, Japan och Taiwan.
Denna art lever i skogen och är sällan på stranden annat än för att kläcka äggen i havet när de börjar mogna. Du som ägare ska självklart ändå ge dem möjlighet att dricka och bada i saltvatten om de vill genom att alltid ha en saltvattenskål i deras crabitat.

Utseende:
Oftast brun eller mörkbrun. De har vita granuler på klorna/benen och kroppen. Storklon saknar ridge (////), och tipparna på storklon har en tendens att vara vita. Ögonen är avlånga, och ögonskaften är svarta hos vuxna exemplar. Hos ungar är endast halva ögonskaften svarta, precis som hos C. violascens.
Den nedre delen på andra paret antenner är mörkt orangea.
C. cavipes är väldigt lik C. violascens, men genom att titta på antennerna ser man skillnaden. C. violascens första par antenner är röda, det är inte C. cavipes.

Foder och vatten:
De är allätare och ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor. När det gäller vatten, se avsnittet om "Utbredning" ovan.

Skal:
C. cavipes verkar vara en art som inte har några särskilda preferenser när det gäller skal, då bilder på dem skildrar dem i skal med alla fyra olika slags öppningar. Denna art använder ofta Achatina fulica-skal i det vilda, men detta kan också bero på att det är en väldigt vanlig landlevande snäcka i C. cavipes hemmiljö. Det naturliga användandet av Achatina fulica-skal kan alltså bero på att tillgången till just sådana skal är stor, och utbudet på andra slags skal är väldigt begränsat.

Habitat:
Cirka 80% luftfuktighet och cirka 25°C i dagstemperatur.

Personlighet:
Av det jag har kunnat utläsa av andras inlägg är detta oftast en ganska blyg, lugn och tillbakadragen art som sällan bryr sig om att byta skal

Övrigt:
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap.

Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA