04 - Foder & vatten

Vatten

2010-11-14 04:39 #0 av: MoaL

Vanligt kranvatten är farligt för eremitkräftor, och den här artikeln förklarar varför och hur du ska göra för att eliminera de giftiga ämnena.

Klor, Kloramin och Metaller

Det många inte vet är att vårt vanliga kranvatten faktiskt är giftigt för våra eremitkräftor. De flesta vet säkert att det inte går att använda obehandlat kranvatten till tropiska fiskar, och samma sak gäller våra älskade eremiter. Allt i vattnet som är skadligt för tropiska fiskar är nämligen också skadligt för dem.
Det som är giftigt i kranvattnet är bland annat ämnen som tungmetaller, klor och kloramin, men också andra diverse olika för eremitkräftor farliga ämnen och metaller som det finns gott om i vattnet. Exempelvis så innehåller kranvattnet ofta avsättningar av järn som beror på att det vanligaste ledningsmaterialet består av gjutjärn.
Detta innebär att vattnet måste vara behandlat så att det inte innehåller några av dessa skadliga ämnen.

 

Sötvatten

Om du har akvarium med fiskar hemma så kan du ta vatten från det, förutsett att fiskarna inte är under medicinering eller liknande. Om du bara har ett sötvattenakvarium hemma så kan du till eremitkräftornas saltvattenskål ta sötvatten från akvariumet och blanda i speciellt saltvattensalt som man köper på djuraffären. Det brukar stå på påsen hur mycket salt som ska blandas för att det ska vara rätt.

Om du inte har ett akvarium och heller inte vill ha något akvarium med levande djur i kan du göra på följande sätt:

 • Skaffa en petbox eller ett litet akvarium i lämplig storlek (Det ska rymma åtminstone kring 10-15 liter som minst) som du kan placera på något bra ställe. Om du inte vill ha djur i det spelar det ju ingen roll var du ställer det, så länge du inte placerar det i direkt solljus (då blir det så mycket algbildning).
 • Köp ett billigt filter(/pump alltså, med filter) på djuraffären eller blocket för en hundralapp eller uppåt, som ryms i petboxen/akvariumet. Se till att det följer med filter eller köp om det behövs.
 • Köp exempelvis EasyLife FFM Vattenberedning. Denna produkt ska avlägsna klor, kloramin, diverse tungmetaller, med mer.
 • Sätt fast filtret(/pumpen) på ena kortsidan av petboxen/akvariumet och fyll lämpligt med vatten, beroende på hur mycket filtret ska täckas - det står på beskrivningen.
 • Stoppa i kontakten så att filtret går igång och börjar filtrera vattnet.
 • Tillsätt beräknad mängd EasyLife FFM Vattenberedning.

  Vänta ett par dagar innan du börjar använda vattnet till eremiterna. När du tar vattnet från akvariumet tillsätter du bara nytt vatten och tillsätter rätt mängd vattenberedning som motsvarar den mängd du precis har tillsatt. Ta därför en större mängd vatten varje gång, så att du inte är och måste tillsätta nytt vatten och vattenberedning varje dag. Du kan exempelvis fylla en liten hink - med tillhörande lock så att det inte hamnar smuts i vattnet - samtidigt som du byter vatten till eremiterna. Då kan du bland annat ta vatten därifrån till sprayflaskan som du använder att spraya crabitatet med, eller till foggern eller vattenfallet/poolen du har åt de små. Varhelst det behövs vatten till dina eremitkräftor så är det bäst ifall du använder det behandlade vattnet.
  Det är inte alls så krångligt som du kanske tycker att det låter innan du har kommit igång med det. ;)


  Saltvatten

  Här gör du precis som ovan, fast innan du häller ned vattnet i eremitkräftornas saltvattenskål blandar du det behandlade sötvattnet med salt speciellt utvecklat för saltvattenakvarium. Rör om och låt saltet upplösas helt innan du häller upp det till dina eremitkräftor. Klart! :)

  Kom ihåg att vattnet i vattenskålarna helst ska bytas varje till var tredje dag om det är stillastående utan någon slags pump.

  OBS!

  Använd absolut inte bordssalt. Det innehåller oftast jod som är farligt för eremitkräftor. Dessutom innehåller det klumpförebyggande medel som ingen exakt vet hur eremitkräftorna påverkas av. Därutöver är det heller inte nyttigt för dem, i den mån man begrundar mineral- och spårämneinnehåll.

  Använd endast salt som du köper till saltvattensakvarium på djuraffären. Det saltet innehåller mineraler, spår- och näringsämnen som finns i havet, och som är nyttiga för dina eremitkräftor.
  Personligen så använder jag Oceanic Natural Sea Salt Mix, men det finns oräkneliga sorters salt som fungerar precis lika bra. :)

  /Moa, Sajtvärd

   

  Mvh,
  Moa
  Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  Anmäl
  2011-03-23 21:55 #1 av: Sara_GT

  Kan man rena vatten på något annat sätt än i ett akvarie? Jag bor fortfarande hos mina föräldrar och har tyvärr ingen möjlighet att skaffa ett sådant :(

  Anmäl
  2011-03-23 22:55 #2 av: MoaL

  Ja, inte behövs det just ett akvarium, bara någon slags behållare (ren hink, petbox, eller dylikt), filter och vattenberedningsmedel. Glad Men ha ett lock på så att det inte hamnar en massa skräp i vattnet. :)

  Mvh,
  Moa
  Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  Anmäl
  2011-03-24 10:23 #3 av: Sara_GT

  okej :)

  Anmäl
  2011-03-30 23:42 #4 av: birdie86

  jag använder kvarnsalt till mina eremiter. Utan konserveringmedel, naturell och den verkar fungera bra :)

  Anmäl
  2011-04-06 08:50 #5 av: Sara_GT

  finns det inget annat sätt att rena vattnet än med filter och pump? Har funderat lite och jag tycker att det verkar lite komplicerat... :/

  Anmäl
  2011-04-06 15:18 #6 av: MoaL

  Det är det enklaste sättet. :) Vad är det som verkar komplicerat?

  Mvh,
  Moa
  Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  Anmäl
  2011-04-08 17:59 #7 av: birdie86

  jag köper naturell vatten till exempel

  Anmäl
  2011-04-09 11:21 #8 av: Sara_GT

  #6  jaha... då får jag göra så ändå :) egentligen vet jag inte varför jag tycker att det verkar komplicerat, jag brukar vara ganska duktig på att krångla till saker i huvudet liksom, innan jag provar x)

   

  #7 Brukar du rena vattnet du köper? vart kan man köpa det? :)

  Anmäl
  2011-04-12 06:41 #9 av: birdie86

  Det behövs inte. Det är vattnet som de säljer till människor. Vanligt naturellt vatten. Amerikanerna trodde att det var den bästa lösningen efter att rena kranvatten. Det finns mineraler i också.

   

  exempel: http://www.kontorslandet.se/13275-11336-thickbox/vatten-50cl-naturell.jpg

  Anmäl
  2011-04-12 15:51 #10 av: MoaL

  När det gäller flaskvatten så beror det helt på vilket flaskvatten man köper. En del flaskvatten är egentligen inte bättre än vanligt kranvatten, medan annat vatten är "rätt" slags vatten. :) Jag kan dock ingenting om flaskvattenmärken, så jag vet inte vilket som är bra eller dåligt.
  Är det där det vattnet du bruka köpa, birdie86? Glad

  Mvh,
  Moa
  Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  Anmäl
  2011-04-14 17:11 #11 av: Sara_GT

  ok ^^ det kändes bra att det finns alternativ... jag får prova mig fram, för visst skulle det vara bekvämt att kunna köpa färdigt, eller vad säger x)

  Anmäl
  2011-04-16 12:06 #12 av: birdie86

  JAg brukade köpa Evian i början som var den som var tipsad på amerikanska hemsidor sen började jag köpa andra märke också. I Sverige är generellt vatten bra så jag bara kollar att det finns inte så många konserverings medel och sånt

  Anmäl
  2011-04-23 13:36 #13 av: birdie86

  idag bytte jag från sötvatten till saltvatten eller bättre, jag bytte så att de kan bada i större skal i saltvatten och mindre skal med sötvatten och jag just såg Hermes bada :D

  Anmäl
  2011-04-25 17:15 #14 av: MoaL

  Härligt. :P Ja, eremiter brukar ofta älska saltvatten, både att bada i och dricka. Glad Även om vissa säger att exempelvis C. clypeatus skulle klara sig helt utan saltvatten så är det absolut ingenting jag rekommenderar. Alla eremiter ska ha tillgång till både och.
  När jag fick hem min stora C. clypeatus så hade han inte haft saltvatten hos sin tidigare ägare, och han satt flera timmar i saltvattenskålen när han kom hem till mig. :)

  Mvh,
  Moa
  Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  Anmäl
  2013-08-09 23:26 #15 av: Ciaolla

  Kan man använda vattnet från en luftavfuktare? Funderar på att skaffa några eremiter och vill ju att de ska få det bra hos oss, så läser allt jag hittar just nu.

  Anmäl
  2013-08-10 09:23 #16 av: Sleggyman

  Jag personligen skulle inte använda det vattnet. Luftavfuktare kan innehålla kopparrör och brukar vara ganska fin bakteriehärd om de används ofta utan rengörning. Så det är bättre ( som ovan nämt) att köpa vatten på flaska iså fall.

  Anmäl
  2013-08-11 12:01 #17 av: Ciaolla

  Ok, tack för svar:-)
  Våran avfuktare går jämt så då finns säkert massa bakterier. Vi har även ett akvarium med malawiciklider men det saltet jag använder till dem är havssalt köpt i mataffären. Kan man använda det vattnet? Hur mycket salt behöver eremiter? Jag har i 1 dl/100 liter till mina ciklider, antar att det är för lite för kräftorna?
  Får väl starta ett litet akvarium till sötvattnet i alla fall.

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.