03 - Boende och inredning

Crabitatet

2010-11-14 02:33 #0 av: MoaL

Utrymme, bottensubstrat, inredning, luftfuktighet och värme.

Akvarium

Akvarium är att föredra eftersom det är mer hållbart, bättre silikonat och saknar ventilation. Det finns de som använder terrarium till sina eremitkräftor, men terrarium har ofta nackdelar som gör att jag inte rekommenderar dem; det är sällan tillräckligt hög framkant på botten av ett terrarium för att rymma tillräckligt mycket bottensubstrat; det är oftast för ventilerat, vilket innebär att det är svårt att hålla lämplig luftfuktighet; och för ägarens skull så är det aldrig roligt med sand i glidskenorna, det låter väldigt illa.

Eremitkräftornas utrymme kan aldrig bli för stort, och ju större desto bättre. Crabitatet ska bland annat rymma två stora och djupa vattenskålar, minst en matskål och diverse inredning, samt skal och såklart även djuren ifråga.

När du väljer akvarium till dina eremitkräftor, försök välja ett som är såpass stort att de eremitkräftor du just har köpt, och de eremitkräftor du tror du kommer att köpa i framtiden, ryms. Eremitkräftor bör flyttas så lite som möjligt.

Utrymme

Akvariumet bör vara minst 80x40x40cm, gärna större. Där rymmer du cirka 2-4 stycken eremitkräftor, beroende på storlek och art.

C. brevimanus

Falsk botten

Vissa inom hobbyn rekommenderar att man framförallt i större akvarium installerar en falsk botten i akvariet innan man fyller på med bottensubstrat. Detta gör man för att undvika översvämningar i botten samt tillväxt av skadliga bakterier, vilka båda kan orsaka dödsfall hos dina eremitkräftor. Överflödigt vatten rinner då ned i den falska botten och kan sugas upp med hjälp av exempelvis en slang. Detta kan underlätta skötseln och vara en billig livförsäkring för dina djur. Här finns en video på hur man tillverkar en falsk botten. Samtidigt ska man veta att det även finns folk som är emot användningen av falsk botten på grund av att det kan bli stillastående vatten i botten samt att pvc-rören kan avge skadliga ångor. Jag föreslår att man själv läser på och väger för- och nackdelar mot varandra. 

Bottensubstrat

Bottensubstratet bör vara minst tre gånger så djupt som största eremitkräftan är hög. Man brukar säga att lämpligt djup är halva höjden på akvariet, så om ditt akvarium är 40 cm högt, fyll upp 20 cm med substrat.

Substratet bör bestå av en blandning av cirka 5:1 ratio sand och kokosmull som har så kallad sandslottskonsistens. Trycker du ned ett finger i substratet ska det bli ett hål som inte faller igen, och drar du ihop en näve ska det bli en fast liten hög. Det räcker att blanda den fuktiga (ej blöta, bara fuktiga - krama ur överflödigt vatten!) mullen med sanden för att få till rätt konsistens på substratet. 

Lämplig sand är Julas blästersand och lämplig mull är exempelvis Exo-Terras Plantation Soil

Du kan även köpa Krav-märkt maskgödsel och strö ovanpå. Likaså krossade snäckskal som ger eremitkräftorna en välbehövd och naturlig kalciumkälla. Eremitkräftor äter även maskgödseln med god aptit. 
Sphagnummossa/vitmossa är populärt att antingen strö ut av substratet eller lägga i en särskild så kallad "moss pit". Sphagnummossa håller fukten bra och boostar luftfuktigheten, och hamnar gärna på eremitkräftornas meny.
Samla gärna in löv från bland annat lönn, ek och björk och strö över bottensubstratet. Se bara till att marken/träden/omgivningen inte är förorenade av avgaser eller insektsgifter och dylikt.
Ett välkomponerat substrat håller sig fräscht i många år.

Du ska inte köpa färgad sand/grus, calci-/calciumsand eller diverse liknande konstigheter.  Du ska heller inte använda enbart grus eller stenar som bottensubstrat till dina eremitkräftor eftersom detta är omöjligt för dem att gräva i samt kan skada deras exoskelett.

Luftfuktighet och värme

Eftersom eremitkräftor ska ha både värme och hög luftfuktighet så kan det vara klokt att skaffa både en hygrometer och en termometer så att du kan hålla koll på värdena i crabitatet. För både värmen och luftfuktigheten finns det vissa hjälpmedel och tekniker för att upprätthålla så goda villkor som möjligt.

Det lämpligaste för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt (80-90%) är att strypa ventilationen. Heltäckande lock av glas eller plast, övertäckt ventilation, etc. För eremitkräftor är luftfuktigheten viktigare än god ventilation. Torr luft skadar eremitkräftornas gälar och sakta men säkert blir det svårare och svårare för dem att ta upp syre, vilket gör att de långsamt kvävs till döds. Prioritera alltid hög luftfuktighet före ventilation!

Sprayflaska är vanligt att använda för att boosta luftfuktigheten, men den ska helst inte behöva användas. Det kan lätt bli ett överflöd av vatten som samlas i botten på akvariet, vilket kan orsaka utveckling av skadliga bakterier och även orsaka att nedgrävda eremitkräftor drunknar.

Eremitkräftor ska ha cirka 25-30°C varmt för att må bra. En bra värmematta som täcker baksidan (aldrig undersidan!) är att föredra. Värmelampor torkar ut luften och försvårar möjligheten att hålla en hög och stabil luftfuktighet.

C. brevimanus. Groddarna som växer i förgrunden är chia.

Inredning

Sätt gärna in kokosnöthus, cholla, havstulpaner, tvättsvamp (natursvamp från havet), korkbark, lianer, plastväxter, nät av kokosnötfibrer eller hampa, mangroverötter, sphagnummossa, hamsterhjul/saucer och så vidare i akvariet. Eremitkräftor är väldigt aktiva djur som rör mycket på sig och uppskattar inredning med klättermöjligheter och gömställen.

I crabitatet ska det finnas minst två stora och djupa vattenskålar. Där rekommenderar jag exempelvis två plastbackar/plastlådor som eremitkräftorna kan gå ned i och bli helt täckta av vatten. Naturligtvis måste det finnas möjlighet för dem att klättra i och ur på egen klo.

Minst en matskål med torrfoder i bör finnas tillgänglig, och gärna ytterligare en med färskfoder. Se artikeln om Foder.


PC060028.JPG
En liten C. rugosus i ett kokosnöthus. 

P2040090.JPG
Nät av kokosnötfibrer, plastväxter och kokosnöthus är av eremiterna uppskattad inredning.

"Shell shop"

Skal kan med fördel placeras i en låg plastbytta som är lätta för eremitkräftorna att klättra i och ur. Dels för att hålla dem rena och fräscha, dels för att undvika att de begravs i substratet. Det är inget måste, men något som förenklar.

C. brevimanus kollar igenom passande skal.
Liten C. brevimanus kikar på skal som är några års tillväxt bort.

Rengöring

Förutom att städa ur matskålar och vattenskålar så behöver du som ägare sällan städa efter dina eremitkräftor. Deras avföring luktar ingenting och ser mer ut som jord. Eremitkräftor är också lättstressade, så undvik att göra alltför stora förändringar och ommöbleringar ofta eller i onödan. Bli inte förvånad om de gräver ned sig och gömmer sig en tid efteråt. 

En liten städpatrull i form av gråsuggor och hoppstjärtar är däremot att rekommendera. De äter foderrester, löv, bitar av trä, avföring och mindre mängder mögel. Riktiga små nyttodjur.

Det absolut viktigaste: Gräv aldrig efter nedgrävda eremitkräftor! Så länge det inte händer något akut (till exempel en större vattenskål som har tippat och kan dränka de nedgrävda djuren) bör nedgrävda eremitkräftor få vara det så länge de behöver.P4140790.JPG

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-12-17 17:43 #1 av: [Twiggys]

Hur fäster man fast värmemattan på baksidan?

Anmäl
2010-12-17 20:03 #2 av: MoaL

Det kan man göra på många olika sätt. Man kan antingen sätta ett par bitar tejp längs kanterna (där det bara är plast, inte värme) och tejpa fast den. Om man har crabitatet nära en vägg kan man bara ställa värmemattan mot crabitatets baksida. Man ska aldrig ha den undertill, eftersom sanden isolerar och därmed studsar värmen tillbaka och kan spräcka glaset.
Annars kan man möjligtvis använda dubbelhäftande tejp - som man såklart fäster där det bara är plast och ingen värme, annars smälter det nog. Men dubbelhäftande tejp har jag aldrig provat, det måste jag göra någon gång för att se hur det fungerar. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-12-18 00:52 #3 av: [Twiggys]

Ok, får testa det när jag köpt mattan nästa vecka blir det nog .

Kan bara hålla med om att man ska undvika lampor som avger värme för det är en sån jag har nu. Det är supersvårt att hålla uppe luftfuktigheten Rynkar på näsan

Anmäl
2010-12-18 01:26 #4 av: MoaL

Mm, jag vet, det är det som är nackdelen med värmelampor. Tyvärr. :/ Om du har eremitkräftor får du jättegärna starta en tråd och slänga in några bilder, jag vill gärna se några andra eremiter än mina egna. Flört
Lycka till med värmemattan. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-12-29 19:15 #5 av: kaninsköld

Kan man använda enbart kokosmull som bottenmaterial?

Anmäl
2012-12-29 19:25 #6 av: Grodan

Mkt bra artikel, förtjänar många fler klick på "Bra inlägg"... Flört

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-01-05 13:48 #7 av: MoaL

#5 Kan och kan, men jag skulle inte rekommendera det. Bland annat så suger kokosmull åt sig enorma mängder vatten, och det blir ganska fort alldeles för blött och surt i mullen, vilket är dåligt för eremitkräftorna. Glad En lämplig blandning mellan sand och kokosmull är i mina ögon det mest idealiska.

#6 Tack Grodan! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl