03 - Boende och inredning

Crabitatet

2010-11-14 02:33 #0 av: MoaL

Hur ska eremitkräftor bo? Storlek på akvariet/terrariet? Vad är lämplig inredning? Denna artikel är till för att ge dig en fingervisning om vad som är bra för dina eremitkräftor, samt ge dig tips och inspiration gällande samtliga frågor ovan.

Kopia av P2040078.JPG

130x45x45 cm (LxDxH)


Akvarium

Det är allra bäst att ha ett akvarium till sina eremitkräftor eftersom det oftast är mer hållbart och bättre silikonat. Det finns de som använder terrarium till sina eremitkräftor, men terrarium har ofta för många nackdelar för att jag tycker att det kan rekommenderas; Det är sällan tillräckligt hög framsida på botten på ett terrarium för att rymma tillräckligt mycket bottensubstrat; Det är oftast för välventilerat - eller rättare sagt felventilerat, med exempelvis hela taket i nät -, vilket innebär att luftfuktigheten blir för låg; och för ägarens skull så är det aldrig roligt med sand i glidskenorna, det låter förfärligt.

Precis som med smådjur så kan eremitkräftornas utrymme aldrig bli för stort, så ju större desto bättre. Tänk på att det ska rymma två stora vattenskålar, en matskål och diverse inredning, samt skal och naturligtvis även djuren ifråga.

När du väljer akvarium till dina eremitkräftor, försök välja ett som är såpass stort att de eremitkräftor du just har köpt, och de eremitkräftor du tror du kommer att köpa i framtiden, ryms. Detta är nämligen ett djurslag som ska flyttas så sällan som möjligt.

Krav på utrymme

De förslag jag listar som lämpliga minimimått nedan avser vuxna djur och inte små ungar. Du måste nämligen också tänka på att eremitkräftor växer, och i och med att man ska flytta dem så sällan som möjligt är det bäst att tänka så långt fram som möjligt. Tänk på att mina förslag på minimimått endast är ett "absolut minsta mått", medan deras utrymme aldrig kan bli för stort. Glad

Coenobita compressus - Minsta arten
60x30x30 är i mitt tycke absolut minimum för två-tre stycken Coenobita compressus. Detta är en liten art, men mycket aktiv, så större storlekar är naturligtvis att föredra. Likaså gäller att ju fler djur, desto större utrymme. Du ska rymma minst ett gömställe per eremit i deras akvarium.

Coenobita brevimanus - Största arten
90x40x40 är i mitt tycke absolut minimum för två-tre stycken vuxna Coenobita brevimanus. Precis som ovan gäller att ju fler djur, desto större utrymme, och du ska rymma minst ett gömställe per eremit i deras akvarium.

Coenobita rugosus är också en väldigt liten art, om än inte riktigt lika liten som C. compressus. I princip alla övriga landlevande Coenobita-arter kan bli mycket stora, i klass med C. brevimanus.

PB160599.JPG


Bottensubstrat

Först och främst ska akvariet fyllas med bottensubstrat. Om vi tittar på de vanligaste eremitkräftorna som finns att köpa så är de i storleken medium/large. Då ska akvariumet fyllas med ett minst cirka 15 cm tjockt lager fin sand/fin sand+mull-blandning som är fuktat till sandslottskonsistens. Därefter ska de som nämnt ha två stora vattenskålar; den ena med sötvatten och den andra med saltvatten. Utan saltvatten kan ingen eremitkräfta överleva ett helt liv - och eremitkräftor kan som ni vet bli väldigt gamla.
Vattenskålarna ska vara så djupa att eremitkräftan kan gå helt under vatten, men det är väldigt viktigt att se till att de kan ta sig upp därifrån också.

Gällande bottensubstratet: Du kan visserligen bara använda enbart fuktad fin sand, men du kan också med fördel blanda en del eller all sand med kokosnötmull, exempelvis Exo-Terras Plantation Soil. Då ska du blanda 1 del mull med 5 delar sand, alltså betydligt mer sand än mull. Köp INTE jord som ska användas till blommor. Även om kokosnötmullen också kan användas som blomjord, så är det ändå en produkt utformad för terrariedjur.

Det finns vissa som oroar sig över att sanden ska falla ihop över nedgrävda eremitkräftor eller att de inte kan gräva gångar, men eremitkräftor avsöndrar ett ämne som gör att deras hålor håller sig vidgade. Du behöver alltså INTE oroa dig över att sanden ska falla ihop över dem.

Lämplig fin sand finns att köpa jättebilligt på jula, snabblänk här.
Den sanden är en ren naturprodukt, och är väldigt prisvärd, 25kg/59:-.
Köp INTE någon färgad sand, calci-/calciumsand eller diverse annat konstigt. Vanlig, naturell sand ska det vara.

Du ska heller inte använda grus eller stenar som bottensubstrat till dina eremitkräftor eftersom detta är omöjligt för dem att gräva i. Många gör misstaget att ha enbart det som bottensubstrat, men det är fel.

PB160608.JPG


Luftfuktighet och Värme

Eftersom eremiter ska ha både värme och hög luftfuktighet så kan det vara klokt att skaffa en termometer och hygrometer så att du kan hålla koll på värdena i crabitatet. För både värmen och luftfuktigheten finns det vissa hjälpmedel för att upprätthålla så goda villkor som möjligt.

Luftfuktighet:

Sprayflaska
+ Enkelt, billigt och lätt att införskaffa.
- Du får ofta spraya flera gånger dagligen, beroende på ventilation.

Fogger
+ Ger både luftfuktighet och värme.
- Det skvätter väldigt varmt vatten överallt, beroende på var man har foggern.

Tropic Aire Humidifier
+ Ger både luftfuktighet och nytt, fräscht syre.
- Vet ej.


Värme:


Värmelampa
+ Ger värme.
- Torkar ut luften.

Värmematta
+ Är en mycket bra värmekälla.
- Kan spräcka glasbotten om man placerar den under botten på akvariet. En värmematta bör placeras på baksidan av akvariet för att undvika förstörda crabitat.

En annan sak som kan vara bra är att införskaffa en terrariefläkt som kan "skjutsa runt" luften inne i akvariet.


Inredning

Sätt gärna in kokosnöthus, cholla wood, plastväxter och nät av kokosnötfibrer att klättra på, mangroverötter, vattenfall, mossa (- Inte vilken mossa som helst. För att vara säker, köp ExoTerras Forest Moss eller allra helst Zilla beaked moss - det hjälper till med luftfuktigheten också) och liknande i akvariumet. Eftersom eremitkräftor är väldigt aktiva djur som rör mycket på sig, kan man gärna inreda med många rötter och plastväxter som de kan klättra på. Många ägare tycker att deras eremitkräftor är tråkiga och stillasittande, men eremitkräftor är nattaktiva djur som oftast rör på sig om nätterna medan dess ägare sover. Under dagtid har eremitkräftorna mestadels sin vilotid.

PC060028.JPG
En liten C. rugosus halvt nedgrävd i ett kokosnöthus. Söt som socker.

OBS! När Du inreder åt dina eremitkräftor, tänk på att hålla all slags metall så långt borta från dem som möjligt. Metall är nämligen giftigt för dem.

Tänk också på att aldrig stoppa in några inredningsdetaljer - rötter, stenar eller dylikt - som du själv har hittat utomhus, utan håll dig till sådant som är garanterat tryggt, och som säljs på exempelvis djuraffären till akvarie- och terrariedjur.

P2040090.JPG

Nät av kokosnötfibrer, plastväxter och kokosnöthus är av eremiterna uppskattad inredning.

P2040094.JPG

Rengöring

Det fiffiga med eremitkräftor är att du egentligen knappt behöver städa någonting åt dem.
Det är olika hur ofta du måste rengöra akvariumet, beroende på hur många eremitkräftor du har och hur stort akvariumet är. Ju fler desto oftare, men du behöver bara rengöra hela akvariumet max en gång om året, gärna ännu mer sällan - eller inte alls -, då storstädningar tenderar att stressa eremitkräftorna ganska mycket.

Om du bara har sand så ser du tydligt eremitkräftornas avföring, och då är det naturligtvis väldigt enkelt att avlägsna den. Har man däremot sand blandat med kokosmull så kan det för det otränade ögat vara lite svårare, men man lär sig snabbt

Man ska undvika att göra stora förändringar ofta, eftersom eremitkräftor väldigt lätt blir stressade. Det är därför man rengör akvariumet så sällan - för att inte tala om att det blir både billigare och enklare för dig som ägare.

När du har tänkt genomföra en djuprengöring, se naturligtvis till så att ingen av dina eremitkräftor nyss har grävt ned sig för att ömsa. Om det däremot var flera månader sedan den grävde ned sig - alltså kanske kring 3-6 månader - så kan du försiktigt påbörja och se om du finner den. Det kan ju nämligen vara så att den har dött också, och då måste du förstås ta rätt på den. Dock finns det exempel på eremitkräftor som har varit nedgrävda i över ett år, och som hittades just under en djuprengöring vid utmärkt välmående. Vissa vill helt enkelt ta längre tid på sig - och i den mån du kan ska du också helst vänta ut dem.


/ Moa, Sajtvärd


P4140790.JPG


Källor:
HCA
hermit-crabs.com/
+ Egna erfarenheter.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-12-17 17:43 #1 av: [Twiggys]

Hur fäster man fast värmemattan på baksidan?

Anmäl
2010-12-17 20:03 #2 av: MoaL

Det kan man göra på många olika sätt. Man kan antingen sätta ett par bitar tejp längs kanterna (där det bara är plast, inte värme) och tejpa fast den. Om man har crabitatet nära en vägg kan man bara ställa värmemattan mot crabitatets baksida. Frågar man på HCA så tycker de att man ska ha undertill, men det varnas det från på värmemattorna eftersom sanden isolerar för mycket, och därmed studsar värmen tillbaka och kan spräcka glaset.
Annars kan man möjligtvis använda dubbelhäftande tejp - som man såklart fäster där det bara är plast och ingen värme, annars smälter det nog. Men dubbelhäftande tejp har jag aldrig provat, det måste jag göra någon gång för att se hur det fungerar. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2010-12-18 00:52 #3 av: [Twiggys]

Ok, får testa det när jag köpt mattan nästa vecka blir det nog .

Kan bara hålla med om att man ska undvika lampor som avger värme för det är en sån jag har nu. Det är supersvårt att hålla uppe luftfuktigheten Rynkar på näsan

Anmäl
2010-12-18 01:26 #4 av: MoaL

Mm, jag vet, det är det som är nackdelen med värmelampor. Tyvärr. :/ Om du har eremitkräftor får du jättegärna starta en tråd och slänga in några bilder, jag vill gärna se några andra eremiter än mina egna. Flört
Lycka till med värmemattan. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-12-29 19:15 #5 av: kaninsköld

Kan man använda enbart kokosmull som bottenmaterial?

Anmäl
2012-12-29 19:25 #6 av: Grodan

Mkt bra artikel, förtjänar många fler klick på "Bra inlägg"... Flört

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2013-01-05 13:48 #7 av: MoaL

#5 Kan och kan, men jag skulle inte rekommendera det. Bland annat så suger kokosmull åt sig enorma mängder vatten, och det blir ganska fort alldeles för blött och surt i mullen, vilket är dåligt för eremitkräftorna. Glad En lämplig blandning mellan sand och kokosmull är i mina ögon det mest idealiska.

#6 Tack Grodan! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2014-07-31 22:51 #8 av: Teateranka

När man ska göra i ordning botten av akvariet, ca hur mycket vatten per liter sand är att rekommendera?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.