07 - Fakta om olika arter

Coenobita rugosus

2010-11-13 21:10 #0 av: MoaL

En svårskött art som i folkmun kallas för "ruggie". Det är en mycket aktiv och trevlig art som gräver mycket, klättrar och har sig.

P9010041.JPG
Nyfiken Coenobita rugosus, hane.

Utbredning:

Naturligt står denna art att finna i skogsmark kring stränder. Håller sig sällan särskilt långt från havet.

Utseende:
De kommer i alla möjliga färger, men ofta grå eller mörka färger, gärna grönt, men även gråblå, mörkgrå som gränsar till svart, gröngult och alla möjliga andra färger. Den stora klon har ofta ett väldigt markant mönster som är mycket lättigenkännligt. Den har också en väldigt tydlig ridge (////) - se bild nedan.
Kroppen är täckt av flera tydliga granuler och har också, särskilt efter ömsning, en iögonfallande behåring.
Ögonen är platta och breda, men smalare än C. compressus. På undersidan av vardera ögonskaft har de en mörk markering som är kännetecknande för arten.
Båda paren antenner är gula/orange vid basen, och blir sedan mörkare.

Här syns klons ridge väldigt tydligt. Likaså syns den för arten så distinkta markeringen/mönstret på storklon.
P9010060.JPG

Här ser ni de mörka markeringarna på undersidan av ögonskaften. Likaså den mörka randen på sidan av cephalothorax, precis bakom fästet till andra paret antenner.
P9010040.JPG


Foder och vatten:

De ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor. När det gäller vatten är de väldigt beroende av saltvatten. I det vilda lever de som ovan nämnt vid och på stränder, och är därför utvecklade att dricka mycket saltvatten.

Skal:
De trivs framförallt i skal med rund öppning, gärna vanliga turboskal.

P7190825.JPG

Habitat:
Cirka 80-85% luftfuktighet och cirka 25-27°C i temperatur.

Personlighet:
En aktiv art med mycket framåtanda. Tyvärr kan de vara ganska territoriella och bossiga mot andra eremitkräftor när de blir lite större. Då vill de gärna bestämma, vilket naturligtvis kan utlösa bråk av allvarligare slag. Detta är den art jag personligen har blivit mest nypt av. De ömsar oftast utan problem och är väldigt aktiva och trevliga att titta på. Glad

P3090763.JPG

Övrigt:

Detta är en av de svåraste arterna att hålla vid liv. Jag har upptäckt att de överlever lättare i fångenskap om man håller dem under jämn värme och väldigt hög luftfuktighet, i likhet med C. perlatus. Till skillnad från C. perlatus så är C. rugosus dock betydligt mer lättstressade. Stör dem så lite som möjligt.
De byter skal både gärna och ofta, och kollar oftast igenom alla skal i crabitatet i jakt på ett nytt. Min hona gick från skal till skal på en gång för att se ifall det fanns något intressant.
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap.


Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA
+ Egna erfarenheter.

P3090764.JPG

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2015-07-21 20:51 #1 av: Alwyn

Tack för en bra artikel, har just tingat en av dessa i väntan på fler. Hur många tycker ni att man ska ha? Två eller fler? Och hur stort ska de ha i bottenyta?

Anmäl
2015-07-28 18:16 #2 av: Adi

kan man hitta dem i sverige?

Får man ta såna kräfftor ur de vilda och ha dem som husdjur?

Anmäl
2015-07-28 19:56 #3 av: MoaL

#2 De finns inte vilt i Sverige.

Alla landlevande eremitkräftor som säljs är viltfångade, då det är praktiskt taget omöjligt att föda upp dem. 

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.