2010-11-12 19:45 #0 av: MoaL

De kallas ofta för purple pincher (PP) på grund av sin lilafärgade storklo.


P4110789.JPG


Utbredning:

Naturligt står denna art att finna i tropiska och subtropiska klimat. Det är vanligt att de håller till långt från stranden, och behöver därför inte lika mycket saltvatten som andra arter. Dock bör Du som ägare ändå tillgodose att de har möjlighet att dricka och bada i saltvatten om de vill genom att alltid ha en saltvattenskål i deras crabitat.

P4110782.JPG

Utseende:
Som unga är de oftast ljusa; ljusgrå med exempelvis persikofärgade inslag, alltså orange med blekare och mörkare toner, rosa samt röda, men även mörkare färger som lila påträffas naturligtvis, allt beror ju på vilket foder de har fått. I denna ålder är deras stora klo ofta tydligt lila, även om mörkrosa också förekommer. Storklon saknar ridge (////). Ju äldre de blir, desto mörkare och mer lilafärgade blir de, och i storleken jumbo så är de ofta mörkt plommonfärgade, nästan svarta.
Ögonen är runda och små, i linje med de långsmala ögonskaften. De kan vara både svarta och bruna.
Första delen av båda paren antenner är grå/rosa/orange, medan de främre delarna är bruna/mörkbruna/lila.
Benen är mycket kraftiga och breda. På benen syns tydligt många små svarta granuler, och är ett väldigt tydligt kännetecken för arten.
Lite rolig fakta är att Carol Ormes äger två stycken av denna art, och hon har haft dem, Jon och Kate, sedan 1976. Hon har tagit så väl hand om dem att de lever än idag. Under "Länkar" finns en YouTube-video med henne och hennes två vänner.

Det är inte ovanligt att de har olika färg på klorna.
P4110786.JPG

Foder och vatten:

De är allätare och ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor. När det gäller vatten, se avsnittet om "Utbredning" ovan.

Skal:

De trivs framförallt i skal med rund och elliptisk öppning.

Tiger i sitt skal med elliptisk öppning.
P3090761.JPG

Habitat:
Cirka 80% luftfuktighet och cirka 25°C i dagstemperatur.

Personlighet:
Enligt mina erfarenheter är denna art en väldigt fridsam och aktiv art som gärna håller sig undan kiv. Dessa iakttagelser skulle säkert ifrågasättas av många, eftersom amerikanska ägare ofta har problem med dominanta PP:s som ställer till med bråk i crabitatet.

Övrigt:
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap. Detta är den vanligaste arten att äga i USA.


Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA
+ Egna erfarenheter.