2010-11-12 19:45 #0 av: MoaL

Denna art kallas ofta för "Ecuadorian crab", "Eccie" eller bara för "E".

P6040805.JPG

Utbredning:

Naturligt står denna art att finna från Amerikas västkust till Ecuador och Chile. De lever på eller i närheten av stranden, och de springer mycket snabbt. De kan springa både framåt, bakåt och sidlänges i en otrolig fart.


Kopia av Kamillah-oddish2.jpg
Oddish, Coenobita compressus. (Tack till Kamillah för lånet av bilden.)

Utseende:

Denna art har ett väldigt varierande färgspektra, men är ofta beige, grå/blå, orange eller rödbrun. Deras färg vill ofta dra åt orange/rödbrunt, och om man har ett blekt exemplar - exempelvis beige eller grå/blå - så har den orange, bruna eller rödbruna tippar på benen. Det kallas att de är tanfärgade, och det är väldigt vanligt på C. compressus.
Den stora klon är också orange/rödbrun och har en ridge (////). Ögonskaften är avlånga och kraftiga.
De framstår också som betydligt slätare än andra arter då de inte har lika tydliga och upphöjda granuler. Färgen på C. compressus granuler är vita och täcker närapå hela kroppen. På sidan av cephalothorax har de ett svart lodrätt streck.
Ögonen är oftast svarta, men det finns även exemplar med bruna ögon.
Första delen av både första och andra paret antenner är grå, medan andra delen på de båda paren är mörkbruna. I vissa fall kan tredje delen av första paret antenner vara rödbruna.

P4110778.JPG

Foder och vatten:
De ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor. När det gäller vatten är de väldigt beroende av saltvatten. I det vilda lever de som ovan nämnt vid och på stränder, och är därför utvecklade att dricka mycket saltvatten.

Skal:
De trivs framförallt i skal med D-formad och oval öppning, men när de blir äldre och större bukar det även finnas skal med rund öppning som de vill använda.

Habitat:
Cirka 80% luftfuktighet och cirka 25°C i dagstemperatur.

P8220174.JPG

Personlighet:

En mycket aktiv art som nästan alltid är igång. Både dag- och nattid ser man dem springa runt, klättra och gräva. De har alltid något på gång och är heller inte några utpräglade bråkstakar. En av mina absoluta favoritarter.

Övrigt:
Detta är den minsta kända eremitkräftan, och den blir inte större än en pingisboll. Den är mycket aktiv och känd för att gräva och böka runt i akvariumet och möblera om. De klättrar mycket gärna och är allmänt oförsiktiga. :)
C. compressus är en väldigt lättstressad art som ska bli utsatt för stress så lite som möjligt. Storstädning, ommöblering, omflyttning och liknande ska alltså ske så lite som möjligt. Detta gäller förstås alla eremitkräftor, men C. compressus blir extra stressade.
De har också ofta mycket problematiska ömsningar som gör att exoskelettet inte släpper som det ska, vilket medför att de tyvärr dör. De är också väldigt envisa på att hålla på sitt skal och byter sällan ut det.
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap.

Min C. compressus Saturnus
P8090071.JPG

/ Moa, Sajtvärd

Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA
+ Egna erfarenheter.