2010-11-12 19:45 #0 av: MoaL

Denna art kallas ofta för "Ecuadorian crab", "Eccie" eller bara för "E".

Utbredning:
Naturligt finns denna art från Amerikas västkust till Ecuador och Chile. De lever på eller i närheten av stranden, och de springer mycket snabbt, både framåt, bakåt och sidlänges.


Kopia av Kamillah-oddish2.jpg
Oddish, Coenobita compressus. (Tack till Kamillah för lånet av bilden.)

Utseende:
Denna art har ett väldigt varierande färgspektra, men är ofta beige, grå/blå, orange eller rödbrun. Deras färg vill ofta dra åt orange/rödbrunt, och om man har ett blekt exemplar - exempelvis beige eller grå/blå - så har den orange, bruna eller rödbruna tippar på benen.
Den stora klon är också orange/rödbrun och har en ridge (////). Ögonskaften är avlånga och kraftiga.
Deras exoskelett är slätare än andra arter då de inte har lika tydliga och upphöjda granuler. Färgen på C. compressus granuler är vita och täcker närapå hela kroppen. På sidan av cephalothorax har de ett svart lodrätt streck.
Ögonen är oftast svarta, men det finns även exemplar med bruna ögon.
Första delen av både första och andra paret antenner är grå, medan andra delen på de båda paren är mörkbruna. I vissa fall kan tredje delen av första paret antenner vara rödbruna.

P4110778.JPG

Foder och vatten:
De ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor. Både salt- och sötvatten ska alltid finnas tillgängligt.

Skal:
De trivs framförallt i skal med D-formad och oval öppning, men när de blir äldre och större bukar det även finnas skal med rund öppning som de vill använda.

Habitat:
Cirka 80-85% luftfuktighet och cirka 25-30°C i temperatur.

P8220174.JPG

Personlighet:
En mycket aktiv art som nästan alltid är igång. Både dag- och nattid ser man dem springa runt, klättra och gräva. De har alltid något på gång. 

Övrigt:
Detta är den minsta kända landlevande eremitkräftarten. Den är mycket aktiv och känd för att gräva och böka runt i akvariet och möblera om. De klättrar mycket gärna och är allmänt oförsiktiga. De kan ha problematiska ömsningar som gör att exoskelettet inte släpper som det ska, vilket medför att de förlorar kroppsdelar eller tyvärr dör. De är också väldigt envisa på att hålla på sitt skal och byter sällan ut det.
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap.

P8090071.JPG


Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA
+ Egna erfarenheter.