07 - Fakta om olika arter

Coenobita brevimanus

2010-11-14 00:21 #0 av: MoaL

Denna artikel handlar om världens största landlevande eremitkräfta. Arten kallas oftast för "Indo" vilket är en förkortning för "Indonesian crab".

Utbredning:
Detta är "den mest landlevande eremitkräftan". I det vilda håller de sig långt uppe på land inne i regnskogen eller liknande. De är inte lika förtjusta i ett fuktigt underlag som andra eremitkräftor, men ska ha samma luftfuktighet.

P3090767.JPG
Vanlig C. brevimanus

Lånad bild
Till höger en "Pink indo", C. brevimanus roseus. Ägaren av både bild och eremit är användaren wolfnipplechips på HCA. Tack för lånet!

Utseende:
Har en mycket stor klo som är tydligt ljuslila, medan övriga kroppen är mörkare lila/brun. Det finns även en rosa underart av C. brevimanus som heter Coenobita brevimanus roseus. Ytterligare färgjämförelse (Ursäkta den minimala bilden, men jag kunde inte hitta någon bättre som var så tydlig. Denna bild finns på HCA, kolla länk i navigeringsfältet). På den lilla länkade bilden är eremiten till vänster en vanlig C. brevimanus och den till höger en C. brevimanus roseus. Denna underart är dock INTE att förväxla med en vanlig C. brevimanus som har ätit foder som har frambringat en rosa färg.
Benen är väldigt smala, långa och spindellika (se bild nedan). Ryggen är ofta lila/brun och går mot mörkare barkbrun längre bak. Ögonskaften är långa och smala med droppformade små ögon.

PB150534.JPG

Det andra paret antenner är väldigt långa jämfört med andra arter, och båda paret antenner är gula eller orange vid basen, och mörknar utåt. Storklon saknar ridge (////) och är väldigt slät. Storklon saknar också behåring på insidan.
Om ni någonsin får se er C. brevimanus' bakkropp så kommer ni att upptäcka att den är mycket kort och tjock. Detta är - bortsett från den dåliga tillgången till skal - varför många vilda eremitkräftor av denna art går runt i alldeles för små skal. Även om de inte kan dra sig in och skydda hela kroppen så har de fortfarande möjlighet att rymma sin mjuka, känsliga bakkropp i ett skyddande skal, vilket är det viktigaste.
Detta är för övrigt världens största landlevande eremitkräfta.

Foder och vatten:
De är allätare och ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor.
När det gäller vatten så dricker de mestadels sötvatten i och med att de i naturen lever största delen av sina liv långt inne på land. Dock bör Du som ägare ändå tillgodose att de har möjlighet att dricka och bada i saltvatten om de vill genom att alltid ha en saltvattenskål i deras crabitat.
Mina C. brevimanus använder saltvattenskålen lika ofta som sötvattenskålen. :)

Skal:

De trivs framförallt i skal med rund eller oval öppning.

P6040809.JPG

Habitat:

Cirka 80% luftfuktighet och cirka 25-27°C i dagstemperatur.

Personlighet:
De kan ibland vara ganska blyga, åtminstone till en början, men de blir tuffare med tiden. De modigare individerna är ofta aktiva under dagtid, vilket förstås är roligt för ägaren. Detta är annars en mycket fridsam och behaglig art som sällan eller aldrig nyps.

Övrigt:
Vill du skaffa en art som byter skal ofta så är det denna art som är aktuell. De är helt galna i att prova nya skal. :)
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap.


Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA
+ Egna erfarenheter.

När det gäller lånade bilder så har jag naturligtvis fått tillstånd att använda dem.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-05-17 08:16 #1 av: Grodan

"mycket fridsam och behaglig art som sällan eller aldrig nyps."

Ah! Det låter trevligt.Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-05-19 00:59 #2 av: MoaL

Haha, ja, de är en underbar art. Skrattande Jag har fortfarande aldrig blivit nypt av någon C. brevimanus, så de är väldigt beskedliga små liv. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.