07 - Fakta om olika arter

Coenobita brevimanus

2010-11-14 00:21 #0 av: MoaL

C. brevimanus hör till de största, om inte DEN största landlevande eremitkräftan i världen. Arten kallas oftast för antingen brevi eller indo, det senare en förkortning för "Indonesian crab".

Utbredning:
Detta är den mest landlevande eremitkräftan. I det vilda håller de sig långt uppe på land inne i regnskogen eller liknande.

P3090767.JPG
Vanlig C. brevimanus

Lånad bild
Till höger en "Pink indo", C. brevimanus roseus. Ägaren av både bild och eremit är användaren wolfnipplechips på HCA. Tack för lånet!

Utseende:
C. brevimanus har en ovanligt stor klo, och en färg som beroende på ålder och föda varierar från ljuslila till riktigt mörklila nyanser. Det finns även en rosa underart av C. brevimanus som heter Coenobita brevimanus roseus.
Benen är smala, långa och spindellika (se bild nedan) hos yngre individer. Ögonskaften är långa och smala med droppformade små ögon.

PB150534.JPG

Det andra paret antenner är väldigt långa jämfört med andra arter, och båda paret antenner är gula eller orange vid basen, och mörknar utåt. Storklon saknar ridge (////) och är slät. Storklon saknar också behåring på insidan.
Om ni någonsin får se er C. brevimanus' bakkropp så kommer ni att upptäcka att den är kort och tjock. Detta är - bortsett från den dåliga tillgången till skal - varför många vilda eremitkräftor av denna art går runt i alldeles för små skal. Även om de inte kan dra sig in och skydda hela kroppen så har de fortfarande möjlighet att rymma sin mjuka, känsliga bakkropp i ett skyddande skal, vilket är det viktigaste. Vid möjlighet till lämpliga skal är det däremot vanligt att de väljer skal betydligt större än nöden kräver.

C. brevimanus, storlek jumbo. Han kommer att bli större.
En mindre C. brevimanus bredvid en jumbo av samma art.

Foder och vatten:
De är allätare och ska äta likadant som andra landlevande eremitkräftor. Både salt- och sötvatten ska alltid finnas tillgängligt.


Skal:
De trivs framförallt i skal med rund eller oval öppning.

P6040809.JPG

Habitat:
Cirka 85% luftfuktighet och cirka 27°C i dagstemperatur.

Personlighet:
Lugna och lite blyga. En mycket fridsam och behaglig art som sällan eller aldrig nyps eller bråkar. Gillar att byta skal.

Övrigt:
De lever i kolonier i det vilda och ska därför inte hållas ensamma i fångenskap.


Källor:
Tonycoenobita
Coenobitaspecies
HCA
+ Egna erfarenheter.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-05-17 08:16 #1 av: Grodan

"mycket fridsam och behaglig art som sällan eller aldrig nyps."

Ah! Det låter trevligt.Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-05-19 00:59 #2 av: MoaL

Haha, ja, de är en underbar art. Skrattande Jag har fortfarande aldrig blivit nypt av någon C. brevimanus, så de är väldigt beskedliga små liv. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.