2010-11-13 21:34 #0 av: MoaL

Vissa tror att eremitkräftorna, precis som snäckor ("sniglar med skal"), bildar sina egna skal. Detta stämmer inte. Eremitkräftor bär runt på ett skal efter en död snäcka.


Skal med olika öppningar. Från vänster: Elliptisk öppning (Magpie shell/ Cittarium pica), rund öppning (Green Calico turbo shell), oval öppning (Fox shell) och D-formad öppning (Nautica stellata shell (polerat)).

Vad är snäckskalet bra för?

Eremitkräftors bakkropp är mycket mjuk och känslig. För att skydda den finner de ett lämpligt snäckskal att stoppa ned sig i, som de sedan bär runt på tills de hittar ett annat skal som de anser lämpligare. Det kan vara större eller mindre, tunnare eller tjockare, ha en annan form invändigt eller kanske vara klätt av pärlemor inuti - vilket ofta uppskattas av många eremitkräftor eftersom det är mjukt och lent om deras kropp.

Natural Gold mouth Turbo
Natural Gold mouth Turbo

Skal-shopping

Eremitkräftor byter inte bara skal när de växer, som en del tror. De byter ofta skal om de får möjlighet att göra det, alltid i jakt på ett som är bättre, bekvämare, tryggare. Ibland provar de nya skal och inser omedelbart att det inte känns bra. Då greppar de tag i sitt gamla skal igen så att ingen annan eremitkräfta ska kunna stjäla det, och byter omgående tillbaka.

Natural Silvermouth Turbo
Natural Silvermouth Turbo

Kräsna

Det är inte bara är att lägga in vilket slags skal som helst till sina eremitkräftor, eftersom olika arter vill ha olika skal. Kom dock ihåg att det alltid finns undantag. Vissa individer av en viss art kan använda skal som egentligen inte brukar användas av de flesta andra av samma art.

C. clypeatus använder skal med rund, elliptisk eller oval öppning.
C. compressus föredrar oftast skal med D-formad öppning, men när de blir äldre kan de lika gärna flytta in i skal med oval eller rund öppning.
C. rugosus föredrar oftast skal med rund öppning.
C. brevimanus föredrar helst skal med rund eller oval öppning.
C. variabilis använder skal med rund, oval och D-formad öppning.
C. perlatus använder skal med rund öppning.
C. violascens använder skal med oval och D-formad öppning.
C. purpureus använder skal med rund och oval öppning.
C. cavipes verkar använda skal med alla fyra slags öppningar; runda, ovala, D-formade och elliptiska. Dock verkar de föredra skal med D-formad öppning om man tittar på bilder, gärna Achatina fulica-skal.


P8180092.JPG
Green Calico shell - ett av de vanligaste skalen de flesta eremitkräftor kommer i till djuraffären.

Valmöjligheter

Kom ihåg att alltid ha ett varierat utbud med skal i flera olika former och storlekar, så att eremitkräftorna inte tvingas använda ett skal som de annars inte skulle vilja ha. Kom också ihåg att det finns eremitkräftor som föredrar skal som är någon/några storlekar för stora, och det finns motsatsen - alltså eremitkräftor som föredrar skal som är någon storlek för litet.

Köpa skal

Många undrar var de ska köpa snäckskal, och har svårt att hitta lämpliga snäckskal på sin lokala djuraffär. Skal finns faktiskt att köpa på många olika ställen över internet. Ibland kan du ha tur och hitta lämpliga snäckskal på Blocket, Tradera, eBay eller någon liknande sajt. Även på sajter som THCP och Naples Sea Shell Company kan du hitta skal.

När du har köpt nya skal ska du alltid koka dem cirka fem minuter i saltvatten innan du låter dem svalna och lägger in dem till dina eremitkräftor. Häll bara upp helt vanligt vatten i en kastrull, lägg i snäckorna du ska koka och häll i ett par-tre matskedar havssalt - samma salt som du använder till dina eremitkräftors saltvatten. Låt därefter koka upp och koka i fem minuter. Stäng av plattan och låt svalna. När du tar upp snäckorna ur vattnet, fyll dem med det ljumma kastrullvattnet och "kasta"/skaka ut vattnet ur snäckan några gånger. Då får du bort eventuella kvarvarande rester efter den döda snäckan eller annan smuts som fortfarande kan finnas kvar i skalet. Ibland kan det behövas att man kokar vissa skal två gånger innan all smuts är borta. När skalen är svala så är det bara att lägga ned dem hos eremitkräftorna och låta dem börja shoppa skal.

P8180108.JPG
Natural Turbo Stripe shell

Målade skal

Målade skal ska undvikas! Om era eremitkräftor bär målade skal när ni köper dem, ta bort skalen på en gång när eremiten väl byter till ett naturellt. Färgen/lacken på skalen är farlig för eremitkräftan, och när den lossnar och hamnar i bottensubstratet finns risken att eremitkräftorna äter av det och därmed blir sjuka.
Även om ni tycker att målade skal är vackra/häftiga/roliga eller på annat vis speciella, låt bli att lägga in dem till eremitkräftorna. Ha dem som prydnad på någon hylla istället.
Obs! Polerade eller slipade skal som blänker och är vackra därav, ska inte förväxlas med målade och lackade skal. Om skalen bara är polerade/slipade är det ingen fara.

Kort sammanfattning

Rund öppning används av:

C. clypeatus, C. brevimanus, C. rugosus, C. perlatus, C. purpureus, C. variabilis, C. cavipes, C. compressus.

Exempel:
Olika turbo-skal som Green Bruneus Shell, Silvermouth Turbo Shell, Gold Mouth Turbo Shell, Natural Turbo Stripe Shell och Green Calico Shell för att nämna några. Vidare finns Petholatus-skal, Tapestry Shell, m.fl.

Elliptisk öppning används av:
C. clypeatus, C. cavipes.

Exempel:
Magpie/Cittarium pica Shell, m.fl.

D-formad öppning används av:
C. compressus, C. violascens, C. cavipes.

Exempel:
Babylonia Spirata, Babylonia Areolata, Shark Eye-skal, Natica Lineata-skal, Nautica Stellata, Black & White Nerites, Littorina Zebra, m.fl.

Oval öppning används av:
C. purpureus, C. violascens, C. clypeatus, C. cavipes.

Exempel:

Bursa Crumena, Apple Murex, Murex Indivia, Pink Murex, Fusi shell, Fox shell, Achatina fulica, m.fl.

Källa:
HCA
+ Egna erfarenheter.

Tack till Kamillah för lånet av videon på en av hennes C. brevimanus som byter skal.