2011-04-30 04:38 #0 av: MoaL

Om din eremitkräfta blir sjuk eller i dålig form så är det bra att ha möjligheten att isolera den från de andra eremiterna. Det är detta som kallas ISO.

Om man har fler än bara ett par eremiter kan det vara en fördel att ha ett ISO-akvarium stående. Anledningen till varför det är bra att man har det tillgängligt är för att man alltid kan råka ut för att eremiterna slåss om skal, blir uppgrävda under ömsning, eller dylikt. Det är ganska besvärligt om man upptäcker någon av ovan nämnda händelser exempelvis just innan man går och lägger sig eller ska bort, och där och då måste ställa sig och göra iordning ett ISO.
Om man precis har köpt eller fått ett par nya eremitkräftor som inte mår helt bra är det också fördelaktigt att ha ett akvarium för isolering stående. Likaså kan man, om man har många eremitkräftor, givetvis placera nyinköpta eremiter i isolering trots att de är till synes pigga och friska, just för att de är nya, så att de får stressa av ifred och äta och dricka utan okända eremitkräftor som kan stressa dem ytterligare.


Också ett ställe att gömma sig på. ;)

När man ska starta upp ett ISO så behöver man i stort sett samma slags saker som när man startar upp ett helt vanligt crabitat, men akvariet, vattenskålar och liknande behöver inte alls vara lika stort eftersom ISO (oftast) bara ska rymma en eremitkräfta.

Det räcker alltså vanligtvis med ett akvarium med måtten 60x30x30, ett par små vattenskålar och en matskål, samt ett par kokoshus eller liknande som de kan gömma sig under. Övrig inredning, som någon plastväxt och rot, kan också med fördel placeras i akvariet så att eventuellt pigga och aktiva eremiter kan klättra och undersöka.

Självklart behövs även något som värmer upp akvariet, som en värmematta eller värmelampa, liksom hygrometer + termometer samt några skal i passande form och storlek för eremitkräftan/orna som ska bo där.
Det är naturligtvis lika viktigt här som i det vanliga crabitatet att ha ett bottensubstrat som är för eremitkräftan lämpligt djupt, då stressade eremitkräftor ofta gräver ned sig för att stressa av och återhämta sig. Som ni förstår, ett ISO ska vara som ett helt vanligt litet crabitat, avsett för nödsituationer och nyinflyttade eremitkräftor.

Lycka till!