01 - Allmänt om eremitkräftor

Skötselråd - Snabba versionen

2011-07-19 17:44 #0 av: MoaL

Fakta och skötselråd, kortfattat.

Detta är på intet sätt en fullständig beskrivning av allt eremitkräftor behöver, men förhoppningsvis har jag lyckats få med det mest essentiella. Sedan får man naturligtvis komplettera denna information med resten av vad som står här på sajten. Jag har skrivit skötselrådet så att man som privatperson kan skriva ut det och exempelvis ge det till någon kompis eller bekant som har skaffat eremitkräftor, men ännu inte har hittat hit (vilket är varför jag länkar hit till EiF i slutet av artikeln).
Vem som helst får använda artikeln, så länge de inte utger sig för att vara författaren av den. Glad


Coenobita compressus

Svenskt namn:
Eremitkräfta/Eremitkrabba

Vetenskapligt namn:
Coenobita sp. (C. clypeatus, C. compressus, C. rugosus, C. brevimanus, C. perlatus, C. purpureus, m.fl.)

Familj:
Coenobitidae

Genus:
Coenobita

Livslängd:
40+ år

Ursprung:
Syd-, Central-, och Nordamerika, Afrika, Asien, Australien.

Allmänt:
Eremitkräftor är pigga, aktiva djur som är mycket intressanta att titta på. De är stresskänsliga och bör inte hanteras i onödan.
Vid eventuell hantering bör du vara beredd på att de kan nypas, och det kan göra väldigt ont. Om eremitkräftan nyper dig, lägg ned handen i terrariet och ge eremitkräftan möjlighet att gå därifrån, så kommer den att släppa dig.
Eftersom de lever i stora kolonier i det vilda trivs de också bäst samman med artfränder även i fångenskap.

Utseende och beteende:
Eremitkräftor har tio ben inklusive klorna. Bakkroppen är mjuk och vanligtvis vriden åt höger. De har två par antenner, varav det ena paret används för att lukta och smaka på sin omgivning.

Eremitkräftor är huvudsakligen nattaktiva djur som kommer fram från sina gömställen eller favoritplatser när lampan till deras akvarium släcks. En frisk, normal eremitkräfta är mycket aktiv mellan perioderna då de ömsar, och klättrar, gräver, dricker, äter och är överlag mycket rörliga.

Terrarium och inredning:
Ett akvarium bör vara minst 100x40x40 för två-fem eremitkräftor, beroende på deras art och storlek.
Bottenmaterialet ska bestå av fuktig sand och kokosmull (ratio 5:1) som är minst 15 cm djupt. Det behövs två vattenskålar, en för saltvatten och en för sötvatten - OBS! Tänk på att eremitkräftorna måste kunna ta sig upp ur vattenskålen. De är duktiga klättrare, men tar de sig inte upp ur vattnet kommer de att drunkna.
Det behövs minst en matskål, samt övrig inredning som mangroverötter, kokosnöthus, och liknande.

Luftfuktighet: 80-90%
Temperatur: Omkring 25-28°C
Införskaffa en hygrometer så att du kan hålla koll på luftfuktigheten. Eremitkräftor andas med ett slags gälar och behöver fuktig luft för att kunna ta upp syre. Är luften för torr kan de inte ta upp tillräckligt mycket syre för att överleva.

Ömsning:
Eremitkräftor ömsar djupt nedgrävda under bottensubstratet. Har de inte möjlighet att gräva ned sig kommer de med säkerhet inte att överleva i det långa loppet. Om en eremitkräfta har grävt ned sig, gräv inte upp den! Tiden från det de gräver ned sig och ömsar till det de gräver upp sig igen kan vara allt från några veckor till några månader. Detta är alltså helt normalt för dina eremitkräftor, och absolut nödvändigt för att de ska kunna överleva.

Skal:
På den mjuka, känsliga bakkroppen bär de ett skyddande skal som de har hittat efter att någon snäcka har avlidit. Detta skal byter de ut då och då, antingen för att de har funnit ett bättre skal eller för att de behöver ett skal i en annan storlek. Skal finns i olika former, och det finns fyra olika slags skalöppningar; runda, elliptiska, ovala och D-formade. Olika arter av eremitkräftor, och även olika individer, vill ha olika slags skal, så du bör kolla upp vilka sorters skal just din art föredrar.

Foder och vatten:
Eremitkräftor är allätare; löv, maskgödsel, växter, frukt, grönsaker och nötter, räkor med skal, krabba, krill, fisk, musslor, röda mygglarver, insekter, ägg, o s v.
Vissa kolonier av eremitkräftor har även visat sig vara beroende av sköldpaddors avföring för att överleva. Även alger/sjögräs är viktigt, som spirulina, nori, kelp, m.fl.

Som kalk kan du strö ut krossat ostronskal på bottensubstratet, eller ge sepiaskal som finns på fågelavdelningen på djuraffären.

Vattnet bör behandlas med vattenberedningsmedel för att eliminera klor, kloramin och tungmetaller som är skadliga för eremitkräftor. Sådana medel finns att köpa på djuraffären. Eremitkräftor behöver både saltvatten och sötvatten att dricka. Saltet ska vara sådant som är avsett för användning i ett saltvattenakvarium, inte vanligt hushållsalt. 

Rengöring:
Eremitkräftor är inte djur som smutsar ned särskilt mycket, så du behöver framförallt bara städa sådant som kan bli dåligt, exempelvis foder och vatten. Plocka bort och ersätt gammalt foder varje/varannan dag, och byt vatten varannan dag om vattnet är stillastående.

För mer fakta, uppsök gärna dessa sidor eller sök på Internet:
http://eremitkraftor.ifokus.se
- svenskt forum om eremitkräftor
http://hermitcrabassociation.com
- Amerikanskt forum om eremitkräftor
http://hermit-crabs.com
- Amerikansk faktasida.

Coenobita perlatus

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-09-20 21:01 #1 av: AngelicamedC

Tack för artikeln! Jag har kollat in på sidan några gånger och undrat hur man tar hand om dom små liven. Så denna artikel var ju perfekt :)

 

Angelica

Anmäl
2011-09-21 18:23 #2 av: MoaL

Så bra! ^^ Om du har fler funderingar är det självklart bara att fråga här i forumet. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-10-26 11:28 #3 av: MonaAlexandra

Mois-gumman. Du är för duktig! Kram Alexandra. :)

Anmäl
2011-10-26 11:42 #4 av: MoaL

Hahaha, tack goa Alex! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-11-20 14:50 #5 av: kaninsköld

Kan man ha eremitkräftor med vandrande pinnar,syrsor eller grodor?

Anmäl
2012-11-21 10:21 #6 av: MoaL

#5 Tyvärr, eremitkräftorna skulle nog mycket snabbt allvarligt skada och döda insekter och andra små djur, så det är inte att rekommendera. :/

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2016-02-14 21:11 #7 av: Grodan

Tummen upp

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2016-02-16 12:58 #8 av: linle321

Skulle bli jätteglad om någon hade svar på min fråga tidigare? Vet ej om jag frågat i rätt forum riktigt? Inte så bra på det här? Kanske ska dra allt här (igen) för säkerhets skull? Kanonbra artikel iaf :) Här kommer kopia på mitt tidigare inlägg:

Hej, igår fick jag en chock då jag skulle ge mina eremitkräftor mat...en satt vid sötvattensskålen UTAN SKAL!! Den tog helt öppet ett bad...Bifogar bild...jag fick panik och visste inte vad jag skulle göra, utan lade dit ett skal (finns massor att välja på) och sprayade med vatten (så den inte skulle torka ut) sen lät jag den vara ifred. Några timmar senare rörde den sig inte. Den dog :( Jag har (hade) sex eremitkräftor varav en har legat nergrävd hela tiden. Sist jag kollade under sanden så levde den, men den var slö..det var en-två månader sen, så jag tänkte kolla runt lite imorgon med.

Jag har konstiga kryp i matskålen, jag trodde de kom från mossan så bytte ut hela den, men de finns kvar. Har aldrig sett dem på kräftorna dock. Små..svarta smala...håller sig bara i maten. Kräftorna  får färsk mat varje dag (gourmémat). Sen har det börjat växa konstiga rötter i sanden, och även kommit upp lite svampar (bifogar bild)

Men efter eremitkräftans död igår så klandrar jag mig själv helt, och känner att jag kanske inte är lämplig skötare av dessa småttingar? Är det någon som vill ta över de jag har kvar (gratis)? Jag bor i Borlänge...jag känner tyvärr att mitt dåliga samvete tar över...jag tycker jag har gjort ALLT som man ska (för dem) De har stort terrarie, massa gömställen, djup sand, mossa, salt och sötvatten, jag fuktar dagligen osv...

Men jag vill inte att de ska hamna hos vem som helst. Jag har hela tiden sagt att jag hellre har dem kvar, om jag inte vet att de hamnar hos någon som vill dem lika väl som jag? Men så kom jag ju på att jag kan testa här? Om någon finns i närheten av Borlänge och/eller kan ta sig hit?

Mvh en lite sorgsen Linda

Anmäl
2017-09-08 20:03 #9 av: Hermy

Tack dör bra skötselråd! Frågor om mina 2 nyinskaffade:

Den ena vill gärna klättra baklänges uppför akvarieväggen, varför gör den så?? Den kommer ju bara upp med skalet och bakbenen, men det ser helt galet ut...

Den andra (även den rogosus) har grävt ner sig under mossan jag har i ena hörnet. Där ligger den stilla, från att ha varit väldigt aktiv och klättrig tidigare. Har i och för sig bara haft dem i 2 dagar och dessutom olyckligt nog blivit tvungen att flytta dem från ett akvarium till ett annat.

Anmäl
2017-09-16 20:14 #10 av: cHorse

#9
Eremiter älskar att klättra, så det är inget att oroa sig för! Mina klättrat ofta upp på silikonet i hörnen, i taket och på lysrören när dem är släckta Skrattar

Jag skulle inte oroa mig för den som grävt ner sig i mossan än så länge, den behöver förmodligen stressa av sig efter flytten och dem gillar fukt så mossan är nog trevlig att vara i för dem. Så länge den har skalet på sig och inte luktar illa kan du låta den vara! Lycka till med dina nya vänner, och gör gärna en tråd och visa upp ditt terrarium och dina kräftor, det är alltid kul att se Glad

Anmäl
2017-09-24 17:31 #11 av: Hermy

Har just "spontanköpt" en coenobita sp (?) istället för en clypeatus som sedan länge varit planerat (men som affären i fråga hade slut på.) Enligt säljaren skulle denna art vara tålig och robust. Jag gjorde en chansning helt enkelt. Den ska få bo med mina två rogosus. Menu frågan är vad det är jag köpt? Kan inte hitta nån artbeskrivning nånstans.

Anmäl
2017-09-25 20:17 #12 av: cHorse

#11 sp. står för "species", vilket innebär att det är en "okänd"/ospecificerad art. Hur ser den ut? Har du möjlighet att lägga upp en bild? 

Anmäl
2017-09-28 21:03 #13 av: MoaL

#11 Som cHorse säger så står Coenobita sp. för "ospecificerad/okänd art av släktet Coenobita". Hade arten varit känd eller specificerad så hade det stått, artnamnet skrivs ALLTID fullt ut. Det är släktet man ibland förkortar, exempelvis C. rugosus. Posta en bild i ett eget inlägg i forumet så hjälper vi gärna med artbestämning! Tummen upp

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.