06 - Skal

Målade skal - Nej tack

2011-07-22 09:16 #0 av: MoaL

Målade skal ska helt undvikas, för eremitkräftornas skull. De är både hälsofarliga och har en bakgrund av grym behandling av eremitkräftor.

Många djuraffärer säljer målade skal, främst för att locka barn med "gulliga" skal till eremitkräftorna. Eremitkräftor är för det första inte några passande djur för små barn, och både färgen och lacken på skalen kan vara skadliga för eremitkräftorna.

Färgen och lacken på ett målat skal kommer nämligen att börja falla av, nötas bort för att eremitkräftorna gräver runt i bottensubstratet, samt skrapas och nyps bort av eremitkräftorna själva då de klättrar på varandra. De kan även börja modifiera sina skal så att de ska passa bättre.
Färgen och lacken som faller, rivs eller nyps av riskeras att ätas upp av eremitkräftorna, eftersom de äter från sitt bottensubstrat. Det kan även börja lösas upp i vattenskålar och bottensubstrat, och förgifta eremitkräftorna eller påverka deras ömsningar negativt.

Här i Sverige är det inte lika vanligt att det säljs eremitkräftor med målade skal som det är i exempelvis USA, men det händer. Då och då får djurgrossisterna in leveranser med eremiter i målade skal, och djuraffärerna köper hem dem för att locka barn att vilja skaffa en eremitkräfta - eller så finns det föräldrar som köper ett par stycken till sina barn för att de tror att barnen skulle tycka att det är roligt med ett litet husdjur som har ett "sött" skal.

Det många inte vet är att väldigt, väldigt många eremitkräftor runt om i världen lider fruktansvärt på grund av dessa målade skal. Ett av de grymma sätten att placera eremitkräftor i målade skal är att exempelvis kyla ned dem, dra ut dem ur sitt naturliga skal, och trycka ned dem i ett målat. Vissa gånger har inte ens färgen torkat ordentligt på och i skalet, så många eremitkräftor fastnar i dem, tar sig inte ut, och dör därinne, om inte någon godhjärtad människa upptäcker det i tid, försiktigt klipper upp skalet, och befriar det inmålade stackars djuret.

Ett sådant exempel med bilder finns HÄR. Som tur är får den här historien ett lyckligt slut.

HÄR är en video på eremitkräftor som placeras i målade skal.

Vad jag vill säga med denna artikel är inte att jag inte förstår er om ni köper och räddar eremitkräftor i målade skal - men snälla, så fort eremitkräftorna har bytt till ett naturligt skal, ta bort det målade från deras urval!

Bilder på målade skal.

OBS! Förväxla inte målade skal med skal som är naturligt färggranna, slipade eller liknande. Sådana skal är inte farliga.
Exempel på naturligt färggranna skal är exempelvis skalet från Liguus virgineus. Skalet kallas ofta för "Natural Candy Striped Snail Shell".
Bild 1. Bild 2. Bild 3.

Slipade och polerade skal kan se ut på många sätt. Vissa har mönster, andra är polerade så att de har blivit blanka, och ytterligare andra är slipade tills det bara är pärlemor kvar. Inget av detta skadar eremitkräftorna. Dock får du hålla koll så att skalen inte är slipade så att de är så tunna att de går sönder för minsta stöt.
Exempel:
Bandat mönster: Bild 1. Bild 2. Bild 3.
Skuret mönster: Bild 1. Bild 2.
Polerade: Bild 1. Bild 2. Bild 3.
Polerade till pärlemor: Bild 1. Bild 2. Bild 3.

Inget av dessa skal är alltså målade, endast polerade olika mycket, och kan absolut användas till dina eremitkräftor. Vill man ha skal i olika färger, former och utföranden finns det så otroligt många vackra, naturliga, ofarliga skal som kan köpas och användas, hellre än några skal som är målade i olika tjocka färger, med fastklistrade ögon, glitter, hattar och allt vad de kan komma på.
Låt era eremitkräftor enbart använda naturliga skal, och informera gärna omgivningen om nackdelarna med målade, så att så många eremitkräftor som möjligt slipper dem.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-07-30 00:15 #1 av: UlrikaD

Säljer man sådana även i Sverige? Inte bara i USA osv. Borde man inte kunna få något förbud mot det isåfall?

Anmäl
2011-07-30 00:26 #2 av: MoaL

Ja, de säljs även i Sverige. Jag vet om en djuraffär som har en jättestor glasskål full med målade skal. :/ Dessutom vet jag att Imazo nu har hemma eremitkräftor med målade skal som de tipsar alla djuraffärer om att köpa, enbart på grund av att de målade skalen drar fler kunder. :S

Jag tror att det är svårt med förbud, tyvärr. Och även om det är svårt att nå fram, får man göra så gott man kan med att sprida informationen vidare. De flesta djuraffärer och liknande ursäktar det bara med att säga att "färgen och lacken är helt ofarlig". Obestämd

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-07-30 00:39 #3 av: UlrikaD

Tänkte mer om att man kunde gå ihop sig och göra protestlistor såsom hamsteruppfödare gjort med en del affärer angående hamstervadd. Många affärer har ju nu tagit det ur sortimentet.

Man kanske kunde göra på något liknande sätt. Är det livsfarligt så är det ju:(

Anmäl
2011-10-31 14:17 #4 av: [trumman]

Vad med http://www.youtube.com/watch?v=DaU5etPejZA&feature=related då?

 

Anmäl
2011-10-31 19:50 #5 av: MoaL

#4 Skalen av glas råder det lite delade meningar om, men överlag är man nog ganska överens om att visst, vill man ge det till eremitkräftorna så varsågod, bara de får möjligheten att välja själva om de vill ha ett normalt skal eller ett skal av glas. De är ju inte giftiga, och skalen är tydligen väldigt tåliga. Största oron är väl att eremitkräftorna känner sig otrygga i ett skal som släpper igenom både synintryck och ljus, men om de nu skulle välja det själva framför vanliga, naturliga skal så är det ingen fara.
Däremot har jag ännu inte hört om någon eremitkräfta som faktiskt har valt ett glasskal när de har haft ett gott urval av naturliga skal. ;)

Här är glasskalens hemsida; glassshell.com

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-11-01 11:29 #6 av: [trumman]

Ja, tänkte precis samma sak; det där med otryggheten.

Det var hur som helst spännande att se hur de "griper tag" i skalet och hur de ser ut därinne. Det undrade jag alltid över som barn, då jag hade eremitkräftor :)

Anmäl
2011-11-03 16:08 #7 av: MoaL

Jo, det är helt fantastiskt att se hur de rör sig inuti skalen. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-11-03 16:13 #8 av: [trumman]

Vi fick tyvärr inte ha kvar kräftorna efter att en av dom hade klippt upp min lillebrors tumme med sin storklo!

Det var synd.

Anmäl
2011-11-03 16:18 #9 av: MoaL

Ajajaj, det lät som något som måste ha gjort fruktansvärt ont. :S Har själv blivit illa nypt, kan bara tänka mig vad en eremit kan göra med ett barn. :/
Men så är det ju faktiskt med nästan alla djur, de kan göra illa oss. Och de gör det ju inte för att vara elaka. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-11-03 16:20 #10 av: [trumman]

Nä, det visste vi också. Man kan aldrig bli arg på ett djur för att det gör som det gör.

Har var väl mest sur för att vi redan försökt få honom att knipsa isär en massa saker - så han tänkte väl bevisa en gång för alla hur stark han var!

Hej vad det blödde :)

Anmäl
2011-11-03 16:28 #11 av: MoaL

Haha, ja, de har betydligt mer kraft i nyporna än vad man kan tro när man ser deras storlek. ^^
Jag hoppas att din bror inte blev traumatiserad av händelsen i alla fall?

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2011-11-03 20:30 #12 av: [trumman]

Äh, sånt hör barndommen till. Barn har också betydlig mer kraft än vad man kan tro då man ser deras storlek ;)

Anmäl
2012-01-05 22:41 #13 av: Grodan

Några av de där slipade skalen, med grönt inslag, var väldigt vackra.Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-01-05 22:50 #14 av: MoaL

#13 Javisst, det finns jättemånga vackra skal. Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-01-05 23:04 #15 av: WeirdFreak

Synd att dem är farliga då dem är fina. Fast jag föredrar naturliga skal ändå :)

Anmäl
2012-01-05 23:06 #16 av: Grodan

Får en påskkänsla av de där färgglada skalen...

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl
2012-01-05 23:16 #17 av: MoaL

#15 Det finns jättevackra skal som är naturliga. Själv tycker jag att målade skal är förfärligt fula, haha. :P

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-05-14 15:03 #18 av: kaninsköld

ja det är finare med naturliga skal som inte har en massa hjärtan och såntFlört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.