02 - Beteende/Hälsa/Sjukdom

Om du finner din eremitkräfta utan skal

2011-06-28 04:09 #0 av: MoaL

Vad ska du göra om du finner din eremitkräfta naken?

Att finna sin eremitkräfta utan skal händer tyvärr ibland, och man blir alltid lika orolig. Att den har släppt sitt skal kan bero på många olika saker, exempelvis:

  • Den kan ha blivit inblandad i ett skalslagsmål och där förlorat sitt skal, och blivit för stressad för att ta sig ett nytt.
  • Den kan ha släppt sitt skal för att det är skadat/obehagligt invändigt, och inte funnit något nytt som passar.
  • Den kan ha bytt skal, och under tiden har någon annan eremit tagit hans/hennes skal. Den första eremiten kan ha ogillat skalet den provade, och släppt det, men inte har haft sitt gamla att hoppa i igen.
  • Den kan ha bytt skal, men blivit stressad mitt i skalbytet så att den släpper skalet och därefter sitter utan.
    Och så vidare..


Det finns många olika anledningar, och man kan inte känna till dem alla. Det viktigaste att veta är att eremitkräftan måste ned i ett nytt skal så snart som möjligt.

Det bästa är att först och främst ta upp eremiten och försiktigt skölja av dess bakkropp med behandlat vatten. Håll INTE i bakkroppen, den är mycket känslig.
Därefter provar du att försiktigt sätta ned den i dess gamla skal eller ett skal som är i liknande storlek och form. Man känner och ser på en gång om eremitkräftan ”fäster” i skalet, annars brukar den bara knuffa bort det eller inte hålla fast vid det.
Kom ihåg att nyckelordet är försiktighet. Eremitkräftor är känsliga och lättstressade, så håll dig lugn och ha mjuka händer.

Går inte försöket att manuellt sätta ned den i skalet, så måste du sätta den i ISO; en liten behållare som exempelvis ett litet akvarium, terrarium eller petbox. I det sätter du eremitkräftan under ett kokosnöthus där den kan stressa av. Utanför kokosnöthuset lägger du flera skal i olika storlekar och former, och därefter stänger du och släcker eller täcker över ISO:t med en handduk/tygskynke så att eremitkräftan får vara i mörker eller åtminstone dunkel. Se till att luftfuktigheten är hög så att inte bakkroppen torkar ut, för då dör de.
Låt den sedan vara ifred i åtminstone en halvtimme-timme innan du tittar till den igen.

Om eremitkräftan inte har tagit på sig något nytt skal efter den tiden, så försök igen med beskrivningen ovan, att manuellt sätta ned den i ett passande skal. Vissa eremitkräftor som exempelvis har blivit stressade av skalslagsmål eller avbrutna mitt i ett skalbyte, kan i förvirringen just efteråt neka alla skal. När de har fått lugna ned sig brukar de oftast ta emot det skal man sätter på dem, så länge det är skönt för dem och i rätt storlek.
Om eremitkräftan fortsätter neka så måste den fortsätta gå kvar i ISO med hög luftfuktighet.

Om eremitkräftan frivilligt har satt på sig ett nytt skal eller har accepterat ett skal som du har satt på den så kan du placera den tillsammans med de andra eremitkräftorna igen. Verkar den vara i dålig form så bör du dock ha kvar den i ISO tills den piggnar till.

Om du upptäcker din eremitkräfta utan skal, få inte panik utan håll dig lugn. Det är inte bra varken för dig eller din eremitkräfta om du stressar igenom alla momenten ovan, så håll dig så lugn som möjligt. Förhoppningvis tar den något av de skal du erbjuder redan första gången du försöker sätta ned din eremit i skalet.

I förebyggande syfte bör du ALLTID erbjuda dina eremitkräftor ett stort och varierat utbud av flera olika sorters skal, så att risken för eventuella skalslagsmål, skalstölder och dylikt minimeras.

Lycka till!

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Anmäl
2012-05-17 06:37 #1 av: Grodan

Vilken rar artikel! Sakligt och duktigt beskrivet hur man hanterar en jobbig och stressig situation.Skrattande

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.