Annons:
Etiketterartiklar03-boende-och-inredning
Läst 13071 ggr
MoaL
2010-11-14, 02:33

Crabitatet

Utrymme, bottensubstrat, inredning, luftfuktighet och värme.

Akvarium

Akvarium är att föredra eftersom det är mer hållbart, bättre silikonat och saknar ventilation. Det finns de som använder terrarium till sina eremitkräftor, men terrarium har ofta nackdelar som gör att jag inte rekommenderar dem; det är sällan tillräckligt hög framkant på botten av ett terrarium för att rymma tillräckligt mycket bottensubstrat; det är oftast för ventilerat, vilket innebär att det är svårt att hålla lämplig luftfuktighet; och för ägarens skull så är det aldrig roligt med sand i glidskenorna, det låter väldigt illa.

Eremitkräftornas utrymme kan aldrig bli för stort, och ju större desto bättre. Crabitatet ska bland annat rymma två stora och djupa vattenskålar, minst en matskål och diverse inredning, samt skal och såklart även djuren ifråga.

När du väljer akvarium till dina eremitkräftor, försök välja ett som är såpass stort att de eremitkräftor du just har köpt, och de eremitkräftor du tror du kommer att köpa i framtiden, ryms. Eremitkräftor bör flyttas så lite som möjligt.

Utrymme

Akvariumet bör vara minst 80x40x40cm, gärna större. Där rymmer du cirka tre stycken eremitkräftor, beroende på storlek och art. Varje eremitkräfta i storlek medium-large ska ha ungefär 40L per individ. 

C. brevimanus

Bottensubstrat

Bottensubstratet bör vara minst tre gånger så djupt som största eremitkräftan är hög. Man brukar säga att lämpligt djup är halva höjden på akvariet, så om ditt akvarium är 40 cm högt, fyll upp 20 cm med substrat.

Substratet bör bestå av en blandning av cirka 5 delar sand och 1 del kokosmull som har så kallad sandslottskonsistens. Trycker du ned ett finger i substratet ska det bli ett hål som inte faller igen, och drar du ihop en näve ska det bli en fast liten hög. Det räcker att blanda den fuktiga (ej blöta, bara fuktiga - krama ur överflödigt Vatten!) mullen med sanden för att få till rätt konsistens på substratet. 

Lämplig sand är Julas blästersand och lämplig mull är exempelvis Exo-Terras Plantation Soil

Sphagnummossa/vitmossa är populärt att lägga i en särskild så kallad "moss pit", till exempel ett kokoshus, en plastlåda, etc. Sphagnummossa håller fukten bra och boostar luftfuktigheten, och är även en födokälla för eremiterna.
Samla gärna in löv från bland annat lönn, ek och bok och strö över bottensubstratet. Se bara till att marken/träden/omgivningen inte är förorenade av avgaser eller insektsgifter och dylikt.
Normalt bör substratet håller sig fräscht i många år.

Du ska inte köpa färgad sand/grus, calci-/calciumsand eller diverse liknande konstigheter.  Du ska heller inte använda enbart grus eller stenar som bottensubstrat till dina eremitkräftor eftersom detta är omöjligt för dem att gräva i samt kan skada deras exoskelett.

Luftfuktighet och värme

Eftersom eremitkräftor ska ha både värme och hög luftfuktighet så behöver du  både en hygrometer och en termometer så att du kan hålla koll på värdena i crabitatet. Det finns bra digitala sådana för en billig peng på exempelvis Clas Ohlson. För både värmen och luftfuktigheten finns det vissa hjälpmedel och tekniker för att upprätthålla så goda villkor som möjligt.

För att hålla lämplig luftfuktighet behöver du ett heltäckande lock av glas eller plast. För eremitkräftor är luftfuktigheten viktigare än god ventilation. Torr luft skadar eremitkräftornas gälar och sakta men säkert blir det svårare och svårare för dem att ta upp syre, vilket gör att de långsamt kvävs till döds. Lämplig luftfuktighet är livsviktigt.

Beroende på art ska eremitkräftor ha cirka 25-30°C varmt för att må bra. En bra värmematta som täcker baksidan (aldrig undersidan!) är att föredra. Värmelampor torkar ut luften och skapar hot spots och försvårar möjligheten att hålla en hög och stabil luftfuktighet.

C. brevimanus. Groddarna som växer i förgrunden är chia.

Inredning

Sätt gärna in kokosnöthus, cholla, havstulpaner, tvättsvamp (natursvamp från havet), korkbark, lianer, plastväxter, nät av kokosnötfibrer eller hampa, mangroverötter, sphagnummossa, hamsterhjul/saucer och så vidare i akvariet. Eremitkräftor är väldigt aktiva djur som rör mycket på sig och uppskattar inredning med klättermöjligheter och gömställen.

I crabitatet ska det finnas minst två stora och djupa vattenskålar. Där rekommenderar jag exempelvis två plastbackar/plastlådor som eremitkräftorna kan gå ned i och bli helt täckta av Vatten. Naturligtvis måste det finnas möjlighet för dem att klättra i och ur på egen klo.

Minst en matskål med torrfoder i bör finnas tillgänglig, och gärna ytterligare en med färskfoder. Se artikeln om Foder.

PC060028.JPG

En liten C. rugosus i ett kokosnöthus.

P2040090.JPG

Nät av kokosnötfibrer, plastväxter och kokosnöthus är av eremiterna uppskattad inredning.

"Shell shop"

Skal kan med fördel placeras i en låg plastbytta som är lätta för eremitkräftorna att klättra i och ur. Dels för att hålla dem rena och fräscha, dels för att undvika att de begravs i substratet. Det är inget måste, men något som förenklar.

C. brevimanus kollar igenom passande skal.

Liten C. brevimanus kikar på skal som är några års tillväxt bort.

Rengöring

Förutom att städa ur matskålar och vattenskålar så behöver du som ägare sällan städa efter dina eremitkräftor. Deras avföring luktar ingenting och ser mer ut som jord.

En liten städpatrull i form av gråsuggor och hoppstjärtar skadar inte. De äter foderrester, löv, bitar av trä, avföring och mindre mängder mögel. Riktiga små nyttodjur.

Det absolut viktigaste: Gräv aldrig efter nedgrävda eremitkräftor! Så länge det inte händer något akut (till exempel en större vattenskål som har tippat och kan dränka de nedgrävda djuren) bör nedgrävda eremitkräftor få vara det så länge de behöver.

P4140790.JPG

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Ren naturprodukt anpassad för sandblästring. Kornstorlek: 0,2-0,7 mm.
  • Redigerat 2021-09-01, 12:38 av Niklas
Annons:
[Twiggys]
2010-12-17, 17:43
#1

Hur fäster man fast värmemattan på baksidan?

MoaL
2010-12-17, 20:03
#2

Det kan man göra på många olika sätt. Man kan antingen sätta ett par bitar tejp längs kanterna (där det bara är plast, inte värme) och tejpa fast den. Om man har crabitatet nära en vägg kan man bara ställa värmemattan mot crabitatets baksida. Man ska aldrig ha den undertill, eftersom sanden isolerar och därmed studsar värmen tillbaka och kan spräcka glaset.
Annars kan man möjligtvis använda dubbelhäftande tejp - som man såklart fäster där det bara är plast och ingen värme, annars smälter det nog. Men dubbelhäftande tejp har jag aldrig provat, det måste jag göra någon gång för att se hur det fungerar. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[Twiggys]
2010-12-18, 00:52
#3

Ok, får testa det när jag köpt mattan nästa vecka blir det nog .

Kan bara hålla med om att man ska undvika lampor som avger värme för det är en sån jag har nu. Det är supersvårt att hålla uppe luftfuktigheten Rynkar på näsan

MoaL
2010-12-18, 01:26
#4

Mm, jag vet, det är det som är nackdelen med värmelampor. Tyvärr. :/ Om du har eremitkräftor får du jättegärna starta en tråd och slänga in några bilder, jag vill gärna se några andra eremiter än mina egna. Flört
Lycka till med värmemattan. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

kaninsköld
2012-12-29, 19:15
#5

Kan man använda enbart kokosmull som bottenmaterial?

Mvh Kaninsköld

Grodan
2012-12-29, 19:25
#6

Mkt bra artikel, förtjänar många fler klick på "Bra inlägg"… Flört


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Annons:
MoaL
2013-01-05, 13:48
#7

#5 Kan och kan, men jag skulle inte rekommendera det. Bland annat så suger kokosmull åt sig enorma mängder Vatten, och det blir ganska fort alldeles för blött och surt i mullen, vilket är dåligt för eremitkräftorna. Glad En lämplig blandning mellan sand och kokosmull är i mina ögon det mest idealiska.

#6 Tack Grodan! Skrattande

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[Borttaget]
[Borttaget]
2014-07-31, 22:51
#8

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget]
2014-08-19, 02:56
#9

Inlägget är borttaget

Upp till toppen
Annons: