2010-11-14 02:45 #0 av: MoaL

Att utfodra sina eremitkräftor med rätt foder är naturligtvis mycket viktigt för deras välmående. Även deras färger påverkas av vilket foder de får.

Vad äter eremitkräftor?

Eremitkräftor är allätare, som i det vilda äter alltifrån grönsaker, frukt och kokosnötter, till avföring, andra eremitkräftor, fisk, ilandspolat sjögräs/tång/alger, as och andra foderkällor. Vilken färg de får efter en ömsning - och hur bra ömsningen går - beror bland annat på vilken mat de har ätit och hur mycket fett och vätska de har fått i sig.

Deras mat är med andra ord extremt viktig för deras hälsa och överlevnad.

För att hålla sig friska och må bra behöver eremitkräftor tillgång till foder där både protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler finns tillgängligt, precis som alla andra djur.
Många eremitkräftor är riktiga små finsmakare som äter det de känner att de behöver. Vissa dagar kanske de bara är intresserade av att äta proteinrik föda, medan de totalt ignorerar det dagen därpå och äter mat som innehåller rikligt med fett. Dessutom är eremitkräftor sällan några riktiga storätare. Därför ska du inte vara orolig om du upplever att det aldrig försvinner något ur matskålen/matskålarna. När jag serverar torrfoder till mina eremitkräftor lägger jag bara upp ungefär ett kryddmått av varje fodersort, och det är sällan det syns att de har ätit från det. Ändå ser jag nästan dagligen någon av eremitkräftorna som sitter och äter.
Eremitkräftor äter heller inte alltid varje dag, men du ska ändå alltid se till att servera fräsch mat dagligen.

P8220170.JPG
Från längst upp till höger och ned, parvis: THCP Natural Mineral Blend, THCP Organic Soil, The Happy Hermit Staple Kibble, THCP Surf-n-Turf Protein Combo Mix och The Happy Hermit Bugs & Nuts i samma ostronskal, CrabotanicalsFMR Hermit Crab Fruit Treat. Den flytande sörjan närmast glaset är THCP Instant Hermit Crab Treat - Pomegranate utblandat med behandlat vatten, och längst till vänster för sig själv är THCP Crushed Oyster Shell Calcium Supplement. Coconut Commotion och


Mata gärna med foder från flera olika grupper varje gång du matar, så får de ett rikligt utbud som dels gör dem mer benägna att äta, samt innebär att de får i sig de näringsämnen de behöver.
Nedan listar jag fodersorter som du kan köpa i matbutiken, djuraffären eller plocka ute i naturen.

Exempel på animalisk föda:
Hela räkor, Fisk, Krill, Musslor, Kött, Ägg, Röda mygglarver, Frystorkade/avlivade insekter såsom syrsor, gräshoppor, mjölmask och zophobas, med mer.

Exempel på frukter och grönsaker:

Avokado, Banan, Mango, Papaya, Granatäpple, Apelsin, Äpple, Päron, Groddar, Paprika, Aubergine, Körsbär, Groddar, Ärtor, Majs, Vindruvor, Kronärtskocka, Brysselkål, all slags Kål, all slags Melon, med fler.

Exempel på fet föda:
Kokosnöt, Valnöt, Sötmandel, och andra nötter, Avokado, med fler.

Exempel på vildplockad föda:
Hallon, Björnbär, Hjortron, Krusbär, Blåbär, Lingon, Eklöv, Boklöv, Björnbärsblad, med fler.

Exempel på alger:
Nori, Spirulina, med fler.

OBS! Om du känner någon som har kompost/maskodling så är jorden från maskarna mycket näringsrik och uppskattad av eremitkräftor.

 

P1200054.JPG

Nyriven färsk kokos, granatäpple och alfalfagroddar.

 

Torrfoder

När det gäller torrfoder ska man helst undvika alla färdigproducerade sorter som finns att köpa på djuraffärer runtom i landet. Det är förstås bättre än ingenting om man inte vet hur man ska utfodra eller är rädd att man gör fel, men det finns ett bättre alternativ, nämligen THCP - The Hermit Crab Patch.
Där kan man köpa allt från utmärkta foder till skal och inredning med mycket mer.
De foder på THCP som jag rekomenderar är alla produkter från THCP, Crabotanicals, Colorado Care Company och The Happy Hermit.
FMR Hermit Crab Fruit Treat är ett mycket uppskattat "godis". Det är första gången mina eremitkräftor har tömt skålen under en och samma natt. Andra sorters foder/godis de har tömt skålen lika snabbt var Instant Hermit Crab Treat - Goji Berry utblandat med lite vatten. Mycket populärt. :)

PC090050.JPG

Fyra olika "delfoder" inköpta på THCP. Från vänster: THCP Surf-n-Turf Protein Combo mix, The Happy Hermit Staple kibble, The Happy Hermit Bugs & Nuts och Crabotanicals Coconut Commotion.

PC090052.JPG

De vanligaste helfodren som hittas på djuraffär. Såvitt jag har lärt mig så är i sådana fall Hikari att föredra.


Färgprakt

C. violascens, C. brevimanus och C. purpureus är exempel på eremitkräftor som man ofta vill ha så lila/blå som möjligt, och då ska man utfodra extra med exempelvis kokosnöt, aubergine och liknande fodersorter som ger blå färg hos eremitkräftorna.

Särskilt C. perlatus och även C. compressus är exempel på eremitkräftor som man vill ha så röda som möjligt, och då ska de bland annat utfodras extra med morötter, röd paprika, mango, papaya, krill, räkor, spirulina, blåbär och andra fodersorter som innehåller betakaroten och Astaxanthin, ämnen som ger röd färg hos eremitkräftorna.

 

Lånad
Jag tackar Felix Adhi Pramono ( aka.Felix J.Wang / HappyCrabbie ) för lånet av bilden.


Om man utfodrar exempelvis C. perlatus med mycket kokosnöt (vilket för övrigt är jättenyttigt för eremiter) tappar de i färg efter öms. De kan blir bleka och se urvattnade ut i färgen.
Om man däremot utfodrar exempelvis C. rugosus med mycket mat som frambringar röd färg får de en otroligt vacker rosa/lila/röd färg efter några öms, som många eremitkräftentusiaster förälskar sig i. :)

/ Moa, Sajtvärd

Källa:
HCA
+ Egna erfarenheter


När det gäller lånade bilder så har jag naturligtvis fått tillstånd att använda dem.


Jag tackar Felix Adhi Pramono ( aka.Felix J.Wang / HappyCrabbie ) för lånet av bilden.
Lånad