2010-11-14 02:45 #0 av: MoaL

Vad du utfodrar dina eremitkräftor med påverkar både deras hälsa och utseende.

Vad äter eremitkräftor?

Eremitkräftor är allätare, som i det vilda äter alltifrån grönsaker, frukt och kokosnötter, till avföring, andra eremitkräftor och kräftdjur, fisk, ilandspolat sjögräs/tång/alger, as och andra foderkällor. Vilken färg de får efter en ömsning - och hur bra ömsningen går - beror bland annat på vilken mat de har ätit och hur mycket näring och vätska de har fått i sig.

För att hålla sig friska och må bra behöver eremitkräftor tillgång till foder där både proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler finns tillgängligt, precis som alla andra djur.
Eremitkräftor brukar ofta äta det de känner att de behöver. Vissa dagar kanske de bara är intresserade av att äta proteinrik föda, medan de dagen därpå bara intresserar sig för mat som innehåller rikligt med fett. Eremitkräftor äter inte nödvändigtvis varje dag, men du ska se till att de alltid har tillgång till fräscht foder.

P8220170.JPG

Mata gärna med foder från flera olika grupper varje gång du matar, så får de ett rikligt utbud som dels gör dem mer benägna att äta, samt innebär att de får i sig de näringsämnen de behöver.

Nedan listar jag fodersorter som du kan köpa i matbutiken, djuraffären eller plocka ute i naturen.

Exempel på animalisk föda:
Hela räkor, fisk, krill, musslor, rått kött, ägg, pinkies, röda mygglarver, frystorkade/avlivade insekter såsom syrsor, gräshoppor, mjölmask och zophobas, med mer.

Exempel på frukter och grönsaker:
Avokado, banan, mango, papaya, granatäpple, apelsin, äpple, päron, groddar (solrosfrön, chia, hirs, alfalfa etc.), paprika, aubergine, körsbär, ärtor, majs, vindruvor, kronärtskocka, all slags melon, med fler.

Exempel på fet föda:
Kokosnöt, valnöt, sötmandel och andra nötter, fröer, avokado, med fler.

Exempel på vildplockad föda:
Hallon, björnbär, hjortron, krusbär, blåbär, lingon, eklöv, boklöv, lönnlöv, björklöv, björnbärsblad, med fler.

Exempel på alger:
Nori, Spirulina, kelp, med fler.

Maskgödsel är också både nyttigt och populärt hos eremitkräftor. Granngården har Krav-märkt maskgödsel för en billig peng. Många brukar ha det i en egen skål, men annars går det att strö ut lite över substratet så är det serverat.

För att tillgodose deras behov av kalcium rekommenderar jag att köpa krossat snäckskal att strö över substratet med jämna mellanrum. Även sepiaskal som oftast säljs på fågelavdelningen, samt äggskal, kan erbjudas.

P1200054.JPG

Nyriven färsk kokos, granatäpple och alfalfagroddar.

Torrfoder

Undvik alla pelleterade torrfoder och köp istället så rena produkter som möjligt. Gammarus mix och torkade och levande insekter finns till exempel att köpa på djuraffärer, medan olika alger, frukter, grönsaker, örter, nötter, fröer och dylikt finns att köpa på matvaruaffärer och hälsokostbutiker. Exempelvis frukter och grönsaker bör helst vara ekologiska, då insektsgifter förgiftar alla leddjur, inklusive eremitkräftor.
Under sommaren kan du även plocka mycket själv ute i naturen, allt från örter till blad och löv. Du kan också torka eget foder. Enklast gör du detta med hjälp av en svamp/frukttork. 

Vill du inte göra eget foder eller om du vill komplettera med redan färdigblandat foder så finns alternativ som exempelvis olika säljare på Ebay, Etsy.com eller THCP - The Hermit Crab Patch. Där kan man köpa allt från utmärkta foder till skal och inredning med mycket mer. 


PC090050.JPG

Fyra olika "delfoder" inköpta på THCP. Från vänster: THCP Surf-n-Turf Protein Combo mix, The Happy Hermit Staple kibble, The Happy Hermit Bugs & Nuts och Crabotanicals Coconut Commotion.

PC090052.JPG
De vanligaste helfodren som hittas på djuraffär. UNDVIK!


Färgprakt. Uppifrån och ned; C. perlatus, C. brevimanus, C. purpureus. (c) 
Felix Adhi Pramono ( aka.Felix J.Wang / HappyCrabbie )
Lånad


Vänster till höger, C. brevimanus, C. purpureus. (c) Felix Adhi Pramono ( aka.Felix J.Wang / HappyCrabbie )Lånad