Annons:
Etiketter01-allmänt-om-eremitkräftorartiklar
Läst 9066 ggr
MoaL
2010-11-14, 01:58

Könsskillnader

Hur ser man om det är en hane eller hona?

Många tror att det är omöjligt att se skillnad på sina eremitkräftors kön, men det är faktiskt oväntat enkelt. Dock kräver det att dina eremitkräftor vågar sig ganska långt ut ur sitt trygga skal.

Eremitkräftor har sammanlagt tio ben, men använder klorna och fyra ben att gå med - härmed kallade "gångben" i brist på bättre ord. De övriga fyra benen är till för att hållas sig kvar samt städa i skalet.

PC250049.JPG

_Här syns alla tio ben.

_Om man har en eremitkräfta att gå runt i handen så kan man lyfta upp den och hålla den framåtlutad så att den knappt är inom räckhåll för den andra handen - de ska alltså sträcka sig ut efter underlaget. Försök därefter att titta på undersidan av eremitkräftan. Följ med blicken undersidan av de yttersta gångbenen tills de går ihop på undersidan av cephalothorax, på "bröstet" så att säga, närmast bakkroppen. Om det är en hona så kan man se två små "prickar" - gonoporer - på vardera sida. Detta är de öppningar vari hanen under parningen placerar sin spermatofor. Hanar är helt släta.

Närbild på gonoporer, med beskrivande text.
Kopia (3) av P4210794.JPG

Samma som ovan fast utan text.
Kopia (2) av P4210794.JPG

Bild på en hona. (Tack till Kamillah för lånet av bilden.)
Kopia av Kamillah-hona.JPG

Det 5:e paret ben ser ut som ett par spinkiga små borstar vars tippar är som ett slags pyttesmå klor, vilkas uppgift är att putsa och vårda gälarna, kroppen och skalet invändigt. De används också för att föra ut avföringen, och är helt enkelt eremitkräftans städverktyg. Om du är uppmärksam så är det inte omöjligt att se dem sitta och städa ur sitt skal på sand, smuts och avföring.

Bild på hane. (Tack till Kamillah för lånet av bilden.)Kamillah-hane.JPG
Ännu en hane.PC250052.JPG

OBS! Många eremitkräftor kan, särskilt till en början, tycka att det är obehagligt att komma särskilt långt ut ur sitt skal. Försök aldrig tvinga dem. De kommer hellre låta sig slitas sönder än tvingas ut med handkraft.

En annan sak som skiljer könen åt är att honor har pleopoder på vänster sida av bakkroppen. Det ser ut som ett slags rotsystem och har till uppgift att hålla fast äggen när de är dräktiga. Hanar i sin tur har alldeles slät bakkropp, utan några pleopoder. Detta går inte att se annat än om eremitkräftan har gått ut ur sitt skal, gör ett skalbyte eller när eremitkräftan har dött, men det kan vara intressant att veta.

Hane till vänster, hona till höger.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  • Redigerat 2021-06-04, 15:28 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: