Annons:
Etiketterartiklar04-foder-vatten
Läst 14784 ggr
MoaL
2010-11-14, 02:45

Foder

Vad du utfodrar dina eremitkräftor med påverkar både deras hälsa och utseende.

Vad äter eremitkräftor?

Eremitkräftor är allätare, som i det vilda äter alltifrån grönsaker, frukt och kokosnötter, till avföring, andra eremitkräftor och kräftdjur, fisk, ilandspolat sjögräs/tång/alger, as och andra foderkällor. Vilken färg de får efter en Ömsning - och hur bra ömsningen går - beror bland annat på vilken mat de har ätit och hur mycket näring och vätska de har fått i sig.

För att hålla sig friska och må bra behöver eremitkräftor tillgång till foder där både proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler finns tillgängligt, precis som alla andra djur.

Eremitkräftor brukar ofta äta det de känner att de behöver. Vissa dagar kanske de bara är intresserade av att äta proteinrik föda, medan de dagen därpå bara intresserar sig för mat som innehåller rikligt med fett. Eremitkräftor äter inte nödvändigtvis varje dag, men du ska se till att de alltid har tillgång till fräscht foder.

Mata med foder från flera olika grupper varje gång du matar, så får de ett rikligt utbud som dels gör dem mer benägna att äta, samt innebär att de får i sig de näringsämnen de behöver.

Nedan listar jag fodersorter som du kan köpa i matbutiken, djuraffären eller plocka ute i naturen.

Exempel på animalisk föda:

Hela räkor, fisk, krill, musslor, rått kött, ägg, pinkies, röda mygglarver, frystorkade/avlivade insekter såsom syrsor, gräshoppor, mjölmask och zophobas, med mer.

Exempel på frukter och grönsaker:

Avokado (ej skinn eller kärna), banan, mango, ananas, papaya, granatäpple, apelsin, äpple, päron, groddar (solrosfrön, chia, hirs, alfalfa, amarant, etc.), paprika, aubergine, körsbär, ärtor, majs, vindruvor, kronärtskocka, all slags melon, med fler.

Exempel på fet föda:

Kokosnöt, valnöt, sötmandel och andra nötter, fröer, avokado, vild lax, med fler.

Exempel på fröer och sädesslag:

Chia, solrosfrön, pumpafrön, havre, vete, korn, råg, amarant, teff, sesamfrön, majs, hirs, med fler.

Exempel på vildplockad föda:

Hallon + hallonblad, björnbär + björnbärsblad, hjortron, krusbär, blåbär, lingon, eklöv, boklöv, lönnlöv, björklöv, med fler.

Exempel på alger:

Spirulina, kelp, nori, Irish moss, dulse, med fler.

Maskgödsel är också både nyttigt och populärt hos eremitkräftor. Granngården har Krav-märkt maskgödsel för en billig peng.

För att tillgodose deras behov av kalcium rekommenderar jag att köpa krossat snäckskal. Även sepiaskal som oftast säljs på fågelavdelningen, samt äggskal, kan erbjudas.

P1200054.JPG

Nyriven färsk kokos, granatäpple och alfalfagroddar.

Torrfoder

Undvik alla pelleterade torrfoder och köp istället så rena produkter som möjligt. Gammarus och torkade insekter finns till exempel att köpa på djuraffärer, medan olika alger, frukter, grönsaker, örter, nötter, fröer och dylikt finns att köpa på matvaruaffärer och hälsokostbutiker. Under sommaren kan du även plocka mycket själv ute i naturen, allt från örter till blad och löv. Se bara till att de är säkra för eremitkräftor, och inte växer nära vägar eller har blivit besprutade. Du kan också torka eget foder. Enklast gör du detta med hjälp av en svamp/frukttork. 

Vill du inte göra eget foder eller om du vill komplettera med redan färdigblandat foder så finns alternativ som exempelvis olika säljare på Ebay, Etsy.com och så vidare.

Lånad
Färgprakt. Uppifrån och ned; C. perlatus, C. brevimanus, C. purpureus. (c) Felix Adhi Pramono ( aka.Felix J.Wang / HappyCrabbie )

Lånad
Vänster till höger, C. brevimanus, C. purpureus. (c) Felix Adhi Pramono ( aka.Felix J.Wang / HappyCrabbie )

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Maskgödsel eller vermicompost är ett gödsel producerat i Sverige av miljoner daggmaskar. Möjligheterna med produkten är många, fantastisk som jordförbättring …
  • Redigerat 2021-09-01, 12:46 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: