Annons:
Etiketter01-allmänt-om-eremitkräftorartiklar
Läst 810 ggr
MoaL
2020-01-16 03:45

Eremitkräftor med andra djur?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Då och då ställer folk frågan om det är möjligt att hålla andra djur tillsammans med eremitkräftor, och med andra djur menar folk vanligtvis olika arter av krabbor, ödlor, grodor, räkor, fiskar, snäckor, sniglar, och så vidare. Svaret är nej, och låt mig förklara varför.

"I det vilda lever de ju med andra djur?" och ja, det är sant, men i det vilda har de närapå obegränsat med yta att dela, för att inte tala om att naturen är hård och djur i det vilda dör hela tiden - sällan av ålderdom. Vi vill att våra djur i fångenskap ska vara så friska och leva så länge som möjligt, inte sant?

De flesta djur kräver olika förhållanden för att trivas, även om de lever inom samma områden. Att blanda de olika typerna av djur i ett så litet utrymme som ett akvarium/terrarium skulle innebära att man måste försämra något eller båda av djurslagens skötsel och riskera att de far illa.

Låt oss gå igenom några av de basics eremitkräftor behöver för att må bra:

  • 80-85% luftfuktighet
  • 27-30°C i temperatur (beroende på art)
  • minst 15-30 cm djupt bottensubstrat bestående av;
  • 80% sand och 20% kokosmull
  • Saltvatten och sötvatten

Inget av detta kan kompromissas bort. Sen måste man jämföra med de andra djurens behov. Slutligen måste man tänka igenom de olika djurens beteenden.

Krabbor till exempel är vanligtvis solitärer och kräver ganska stora egna revir vid grupphållning. De ömsar ofta långt mer oskyddade än eremitkräftor, och på begränsad yta med djur som eremitkräftor är risken stor att de skulle bli skadade eller dödade medan de ömsar. Onödig stress, slagsmål och skador på båda djurslagen är inte något vi vill utsätta dem för.

Reptiler och amfibier, rent bortsett från att deras skötselbehov inte är kompatibla med eremitkräftors, riskerar att antingen försöka äta dem, eller bli ätna . Eremitkräftor gillar att sitta och plocka på allt. De äter allt från substrat och trädbark till kött, ömsskinn och snäck- och ostronskal. De sliter sönder dekorationer och nyper utan problem sönder sladdar och slangar. 

Räkor, fiskar och liknande akvatiska djur kommer att fara illa i längden av att hållas i eremitkräftornas pooler. Dels skulle de tvingas hållas oacceptabelt trångt, men eremitkräftorna kommer också att smutsa ned vattnet, ta med sig saltvatten ned i sötvattnet och vice versa, stressa de akvatiska djuren och eventuellt också försöka jaga dem. Eremitkräftor är inga rovdjur, men man har sett dem försöka ta fast mindre djur tidigare. De akvatiska djuren kommer i sin tur naturligtvis att bajsa i vattnet och man måste hela tiden hålla koll på nivåerna av ammoniak, nitrater, nitriter, och så vidare. Överhuvudtaget är det upplagt för att bli ett väldigt instabilt akvarium, vilket inte är till fördel för vare sig eremitkräftorna eller djuren som lever i vattnet.

Snäckor och sniglar ska inte hållas på ett sandbaserat substrat, och saltvatten är dödligt för dem. De kommer inte heller att kunna gräva ned sig i sanden, utan behöver mull att gräva i. De är också oerhört produktiva och vi vill inte att de reproducerar sig okontrollerat, särskilt inte inne hos eremitkräftor.  De riskerar även att skadas då eremitkräftor äter både snäckkött och snäckskal. Med tanke på allt avfall snäckor och sniglar producerar kan även substratet ta skada (bakterieblomning samt översvämning av all vätska) vilket i slutändan kommer att skada våra eremitkräftor.

Det kanske skulle kännas roligt att blanda olika djur, men det är inte för djurens bästa. Undantagen är hoppstjärtar samt vissa arter av gråsuggor som kan hållas som städare i Crabitatet, men i övrigt ska olika djurslag ska hållas för sig. Du kan däremot hålla alla arter av landlevande eremitkräftor ihop, så länge temperaturen och luftfuktigheten är korrekt för den känsligaste arten i Crabitatet. 🙂

Gråsuggor av arterna Porcellionides pruinosus och Trichorhina tomentosa

Hoppstjärtar

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  • Redigerat 2021-06-04 15:25 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: