Annons:
Etikett02-beteende-hälsa-sjukdom
Läst 21765 ggr
MoaL
2011-06-28, 04:09

Om du finner din eremitkräfta utan skal

Vad ska du göra om du finner din eremitkräfta naken?

Att finna sin eremitkräfta utan skal händer tyvärr ibland, och det räknas som en nödsituation. Att den har släppt sitt skal kan bero på många olika saker.

  • Den kan ha blivit inblandad i ett skalslagsmål och där förlorat sitt skal, och blivit för stressad för att ta sig ett nytt.
  • Den kan ha släppt sitt skal för att det är skadat/obehagligt invändigt, och inte funnit något nytt som passar.
  • Den kan ha bytt skal, och under tiden har någon annan eremit tagit hans/hennes skal. Den första eremiten kan ha ogillat skalet den provade, och släppt det, men inte har haft sitt gamla att hoppa i igen.
  • Den kan ha bytt skal, men blivit stressad mitt i skalbytet så att den släpper skalet och därefter sitter utan.
    Och så vidare..

Det finns många olika anledningar, och man kan inte känna till dem alla. Det viktigaste att veta är att eremitkräftan måste ned i ett nytt skal så snart som möjligt.

Det bästa är att först och främst ta upp eremiten och försiktigt skölja av dess bakkropp med behandlat Vatten. Håll INTE i bakkroppen, den är mycket känslig.
Därefter provar du att försiktigt sätta ned den i dess gamla skal eller ett skal som är i liknande storlek och form. Man känner och ser på en gång om eremitkräftan ”fäster” i skalet, annars brukar den bara knuffa bort det eller inte hålla fast vid det.
Kom ihåg att nyckelordet är försiktighet. Eremitkräftor är känsliga och lättstressade, så håll dig lugn och ha mjuka händer.

Går inte försöket att manuellt sätta ned den i skalet, så tar du en liten plastlåda med lock, fyller botten med behandlat Vatten, och lägger ned några lämpliga skal i den tillsammans med den nakna eremitkräftan. Vattnet förhindrar att bakkroppen blir uttorkad eller smutsig. Ställ plastbyttan varmt, förslagsvis i Crabitatet. Täck sedan över med exempelvis en handduk och vänta minst 30-60 min innan du försiktigt kollar till den igen.

Om eremitkräftan frivilligt har satt på sig ett nytt skal eller har accepterat ett skal som du har satt på den så kan du placera den tillsammans med de andra eremitkräftorna igen. Verkar den vara i dålig form så bör du dock sätta den i ISO tills den piggnar till.

I förebyggande syfte bör du alltid erbjuda dina eremitkräftor ett stort och varierat utbud av flera olika sorters skal, så att risken för eventuella skalslagsmål, skalstölder och dylikt minimeras.

Lycka till!

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

  • Redigerat 2021-09-01, 12:23 av Niklas
Annons:
Grodan
2012-05-17, 06:37
#1

Vilken rar artikel! Sakligt och duktigt beskrivet hur man hanterar en jobbig och stressig situation.Skrattande


❤️ Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~ ( http://gerodean.se/ecards ) ❤️

Upp till toppen
Annons: