Annons:
Etikett01-allmänt-om-eremitkräftor
Läst 8772 ggr
MoaL
2011-02-06, 04:42

Att tänka på innan man skaffar eremitkräftor

Precis som med alla djur finns det saker man måste fundera över och göra innan man köper landlevande eremitkräftor.

 • Läs, Lyssna, Lär.
  Det är ännu mer noggrant att man läser på ordentligt innan man skaffar ett tropiskt djur än ett vanligt husdjur som exempelvis en hamster, då tropiska djur kräver betydligt mer noggranna levnadsförhållanden för att överleva.

 • Nattdjur.
  Eremitkräftor är skymnings- och nattaktiva och kan därför uppfattas som tråkiga under dagtid. Dessutom lever de ibland om ganska mycket på nätterna när de klättrar och stöter emot glaset.

 • Mat och Vatten.
  De behöver bättre Foder att leva på än enbart det så kallade helfodret som finns på djuraffären, och vattnet måste behandlas innan det kan användas till eremitkräftorna. De ska dessutom ha både salt- och sötvatten.

 • Temperatur/Luftfuktighet.
  Eremitkräftor är tropiska djur som ska ha det varmt och fuktigt - både varmare och fuktigare än vad vi vanligtvis har i våra hus/lägenheter. Detta innebär att man måste införskaffa värmelampa eller värmematta och se till att hålla luftfuktigheten i Crabitatet på lämplig nivå. Man måste också köpa en termometer och en hygrometer för att kunna hålla koll så att det inte blir för kallt, varmt, torrt eller fuktigt.

 • Sällskap.
  Eremitkräftor trivs inte att vara helt själva, så man måste skaffa minst två stycken.

 • Skal.
  Det kan vara ganska dyrt och besvärligt att få tag på passande skal till sina eremitkräftor. Ibland måste man beställa ifrån något annat land.

 • Inga keldjur.
  Eremitkräftor är inga djur man ska kela med. Man ska helst låta dem vara ifred och bara titta på dem.

 • Stresskänsliga.
  De blir lätt sjuka av stress, och kan till och med dö om de blir för stressade.

 • De kan nypas!
  Och det kan göra oerhört ont.

 • Ömsning.
  För att växa gräver eremitkräftor ned sig djupt ned i bottensubstratet och ömsar. De kan vara nedgrävda i allt från några veckor till flera månader innan de gräver upp sig igen, och man bör helst inte börja leta efter dem förrän det har gått minst sex månader, helst ännu längre. Man måste med andra ord ha ett stort tålamod och vara beredd på att man ibland inte får se sitt husdjur på ett par månader.

 • Om du ska bort?
  Det går inte att ta med sig eremitkräftorna om man ska bort, de ska flyttas så lite som möjligt. Om du ska bort, har du då någon du kan lita på tar hand om dina eremitkräftor på rätt sätt?

 • Vildfångade.
  Eftersom eremitkräftor inte går att föda upp så är alla eremitkräftor i fångenskap vildfångade. Kan du acceptera det?

Om du känner att alla dessa punkter är godtagbara eller möjliga att lösa/hantera på ett för dig och eremitkräftorna tillfredsställande sätt och du har intresset, så är det bara att läsa på det som går, införskaffa rätt utrustning och köpa dina första eremiter. 

P2050044.JPG

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

 • Redigerat 2021-06-04, 15:19 av Niklas
Annons:
[morat]
2011-11-23, 00:04
#1

Jätte bra artikel Moa! Väldigt bra att läsa när man inte kan mycket om eremiter, man förstår lite bättre när det är uppdelat på ett sånt fint sätt som du gjort här. Glad

Upp till toppen
Annons: